Statiuni | Sinaia | Harta Sinaia
     Istoric - Sinaia |

Istoric Sinaia

Istoric Sinaia:
La sfarsitul secolului XIX au inceput sa se construiasca primele vile si hoteluri pentru cei care veneau in statiune la odihna. In anul 1880 Sinaia a devenit comuna urbana. Tot mai multi turisti soseau mai ales in timpul verii pentru a admira frumusetile inconjuratoare si pentru drumetii.
Intre anii 1869-1871 a fost construit hotelul Eforiei Spitalelor Civile. Dupa aceasta, s-a hotarat construirea unei statiuni climaterice pe muntele Furnica. Terenul de pe Furnica a fost parcelat si apoi vandut celor care voiau sa isi construiasca case si vile. Cumparatorii erau obligati ca sa ridice constructiile in termen de doi ani, planurile de constructii fiind supuse aprobarii Eforiei pentru realizarea aspectului estetic si al conditiilor de confort. In anul 1872, Eforia a construit Hotelul Sinaia si in 1874 Hotelul Regal, situate in zona Parcului Central, in 1878 se ridica baile de hidroterapie, iar in 1881 Hotelul Caraiman, aflate tot in zona Parcului Central.
La 10 iunie 1879 se inaugureaza calea ferata Bucuresti-Sinaia, motiv ce a determinat cresterea afluxului de turisti. De asemeni, soseaua de la Bucuresti la Brasov prin Sinaia oferea o alta posibilitate de a ajunge in aceasta zona pitoreasca. In 1881, Eforia Spitalelor Civile amenajeaza Parcul Central dupa planurile arhitectului peisagist belgian Eder. Dezvoltarea Sinaiei ca statiune a luat amploare dupa terminarea constructiei castelului Peles (1883). La sfarsitul secolului XIX statiunea era vizitata in fiecare vara de 2500–3000 de turisti. Unii veneau aici pentru mai multe zile, altii veneau in statiune cu „trenurile de placere”, la sfarsitul fiecarei saptamani sau in ajunul zilelor de sarbatoare. Acestia faceau excursii la Piscul Cainelui, Stanca Ana, Valea Rea, Pescaria Eforiei, Cariera Furnica, Varful cu Dor, Piatra Arsa, Pestera Ialomitei, Caraiman, precum si in localitatile apropiate: Poiana Tapului, Busteni, Azuga, Predeal.
La inceputul secolului XX au inceput lucrarile edilitare: amenajarea trotuarelor (1904-1905), extinderea canalizarii (1905-1906), pavarea soselelor. In perioada 1905-1912 s-a construit soseaua de varianta Sinaia-Brasov ca o masura pentru pastrarea linistii publice in statiune. La aceasta data, Sinaia devenise una dintre cele mai cautate statiuni din tara, avand o baza de tratament si multe hoteluri cu mare renume: Hotelul Caraiman, Hotelul Sinaia, Hotelul Bulevard, Hotelul Varful cu Dor, Hotelul Belvedere, Hotelul Prahova si Hotelul Bucuresti.
Intre anii 1911-1912, Societatea Anonima Sinaia construieste Cazinoul si Hotelul Palace dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. In 1913 se construieste Hotelul Bailor (actualul Hotel Paltinis) si gara dupa proiectul arhitectului Duiliu Marcu. Turismul, dupa al doilea razboi mondial, a cunoscut o mare perioada de inflorire. S-au renovat casele de odihna si vilele, in anul 1951 a fost construit Hotelul alpin ”Cota 1400”, au fost refacute si modernizate hotelurile Palace, Caraiman, Furnica, Paltinis. Au fost construite hotelurile Montana in 1975, Sinaia in 1976 si International in 1983. Au fost construite popasurile Vadul Cerbului si Izvorul Rece, precum si vile in Complexul Cumpatu.
In 1970 a fost inaugurata o linie de telecabina de la Sinaia la Cota 1400 si o alta linie de la Cota 1400 la Cota 2000. In anul 1962 a fost inaugurata o linie de telescaun de la Cota 2000 la Cabana Varful cu Dor.