Statiuni | Harghita Bai | Harta Harghita Bai
     Prezentare generala - Harghita Bai |

Harghita Bai

Localitate balneoclimaterica montana,Harghita Bai, este cunoscuta datorita minei de caolin, pentru mofetele, apele sale minerale si pentru microclimatul alpin deosebit de placut.
Accesul se poate face din intersectia de la Pasul Vlahita de pe DN 13A, statiunea fiind situata la 7 km pe DJ 138A.
Distante:
- localitatile învecinate: Miercurea-Ciuc 23 km, Odorheiu Secuiesc 41 km, Sanmartin 36 km
- 155 km pana; la Bacau, 241 km pana la Cluj-Napoca si 86 km pana la Sighisoara.
- 274 km pana la Bucuresti
Feroviare: Gara Miercurea-Ciuc, apoi mijloc de transport rutier (23 km)
Întemeierea localitatii s-a realizat în jurul anului 1800 iar ulterior dupa descoperirea solfatarelor cu gaze sulfuroase dar si a caolinului dezvoltarea statiunii devine accelerata. În 1920 sunt amenajate cele doua mofete iar ulterior se construiesc baia termala, biserica si o serie de vile particulare. În 1941 odata cu intrarea sub administratie maghiara Baile Harghita devin baza de recreere si antrenament a militarilor maghiari. În aceasta perioada sunt construite unele dintre cladirile reprezentative ale statiunii.
În 1947 se modernizeaza drumul forestier astfel incât accesul este posibil si cu autoturismele mici. In 1950 se deschide exploatarea de caolin.
Vara este destul de scurtã,cu temperaturi plãcute. Apa mineralã,traseele turistice, mofeta, parcul de aventura construit într-o ambianta deosebita pe o suprafata de 1.5 hectare, cu 120 trasee cu frânghii si 105 elemente de joc având diferite grade de dificultate sunt motive pentru a vizita statiunea.
Iarna, statiunea Harghita Bai isi desfata vizitatorii cu partiile de schi, patinoarul in aer liber, pista de tubing si peisaje de vis.
Harghita Bai dispune de pârtii de schi amenajate, respectiv: partia Csipike (400m lungime), ce porneste de la o altitudine de 1322m, partia Miklos (1000m lungime)partie dificila, nerecomandata incepatorilor, altitudine 1375m, iar de la 1423 m pornesc partiile Kossuth (630m lungime), Kossuth II (1000m lungime)si Kossuth III (1000m lungime).