Regiuni | Dobrogea |
     Prezentare generala - Dobrogea |

Prezentare generala Dobrogea

Asezare:
-Dobrogea se gaseste in partea estica a tarii, in vecinatatea Marii Negre si a Deltei Dunarii. Dobrogei ii apartin judetele Tulcea si Constanta.

Vecini:
-nord - granita cu Republica Moldova, iar in coltul nord-vestic judetul Galati.
-est - zona Marii Negre si a Deltei Dunarii.
-vest - judetele Braila, Ialomita, Calarasi.
-sud - granita cu Bulgaria.

Suprafata:
-zona Dobrogei ocupa o suprafata foarte mare, numai judetul Constanta avand 7000 km2 (unul dintre cele mai mari judete de pe teritoriul tarii).

Populatia:
-alaturi de romani, care sunt majoritari, mai traiesc turci, tatari, greci, rusi-lipoveni si bulgari.

Orase:
-pe teritoriul acestei regiuni se gasesc: orasul Constanta (resedinta judetului Constanta) si orasul Tulcea (resedinta judetului Tulcea). Alte orase mai importante mai sunt Mangalia si Medgidia (judetul Constanta), Mahmudia, Babadag si Isaccea (judetul Tulcea).
-statiunile balneare si de agrement de pe litoralul Marii Negre, cu functionare sezoniera (in perioada estivala)- Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Jupiter, Mamaia, Neptun-Olimp, Saturn, Venus, 2 Mai, Vama Veche.

Clima:
-in nordul Dobrogei este o clima temperata cu pronuntate influente continentale, cu ierni reci si veri calduroase, cu precipitatii putine.
-judetul Constanta este influentat de litoralul Marii Negre, avand o clima blanda si uscata, cu veri lungi si toride. Durata de stralucire a Soarelui ajunge in sezonul estival pana la 10-12 ore. In apropiere de malul marii temperatura, in timpul lunii iulie, poate urca pana la 45°C, dar briza marina atenueaza mult gradul de arsita, ridicand umiditatea aerului. Iernile sunt insotite frecvent de vanturi puternice.
-salinitatea apei marii este de 17-18 % in apropiere de tarm, iar temperatura apei oscileaza intre 20 si 25°C, in timpul verii.