Edificii culturale din Romania



Casa Memoriala Mos Ion Roata

Unul din pitorestile personajele ale Unirii Principatelor Romane, Mos Ion Roata, ajuns deputat in divanul ad-hoc si personaj in povestile lui Creanga, ne incata si acum cu intelepciunea sa de taran roman. Casa memoriala se afla in Tara Vrancei, in localitatea Campuri, pe soseaua ce duce catre Soveja.

Casa Memoriala Badea Cartan

Ca un personaj de poveste, Badea Cartan a ajuns sa ne impresioneze prin faptele sale neobisnuite doar dintr-un motiv dragostea lui pentru carte. Nascut in Cartisoara, la poalele Fagarasului, a ajuns sa descifreze primele slove, apoi sa citeasca carti. A mers pe jos pana la Roma sa vada Columna lui Traian rupand multe de perechi de opinci. A travesat muntii aducand carti din Tara Romaneasca in Transilvania pentru a insufla dragostea pentru cultura si altora. A murit surprins de o avalansa in timp citeste...

Casa Memoriala Lucian Blaga din Lancram

Casa memoriala a lui Lucian Blaga de la Lancram situat langa orasul Sebes, locul unde s-a nascut poetul publicistul si filozoful Lucian Blaga filozof, personalitate remarcabila a culturii romane, din perioada interbelica.

Casa Memoriala Anton Pann - Ramnicu Valcea

Om polivalent, Anton Pann si-a manifestat talentul artistic in muzica, literatura si publicistica. A locuit o perioada la Ramnicu Valcea. Moare in anul 1854 in ziua de 2 noiembrie si este ingropat in curtea Bisericii Lucaci din Bucuresti in ziua de 4 noiembrie.

Casa Memoriala Constantin Brancusi - Hobita

Constantin Brancusi s-a nascut la Hobita, in judetul Gorj. Dupa studii artistice la Scoala de Arte si Meserii, s-a stabilit in 1904 la Paris. A studiat cu Auguste Rodin, dar sculptura traditionala nu-l mai multumea. Operele din aceasta perioada au o mare plasticitate si expresivitate.
Stimulat de arta cubista, africana si din Oceania, realizeaza o sculptura originala, caracterizata prin stilizarea elementelor, a formelor. Cautand principiile fundamentale ale formei, dorinta lui era sa citeste...

Masa Tacerii - Targu Jiu

Masa tacerii este lucrata in calcar, fiind inconjurata de 12 scaune, sub forma de clepsidra, ce reprezinta orele sau lunile anului ce masoara timpul in tacere.

Coloana fara sfarsit - Targu Jiu

Coloana fara sfarsit , cu o inaltime de 29,33 m, este constituita din 17 module romboidale din fonta, ne arata ca fiecare sfarsit reprezinta un nou inceput.

Poarta sarutului - Targu Jiu, opera lui Constantin Brancusi

Opera a sculptorului Constantin Brancusi, Poarta sarutului, construita din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o alta dimensiune prin iubire, simbolizata prin sarut.

Statuia lui Hercule - Baile Herculane

Originalul statuii lui Hercule se afle la Viena. O copie a acestei statui a fost turnata in bronz in anul 1847 si expusa in centrul statiunii Baile Herculane.

Statuia lui Hermann Oberth - Sighisoara

Hermann Oberth a fost parintele rachetei si astronauticii. El a inventat racheta in trepte utilizand combustibil lichid si apoi solid. A realizat racheta V2 utilizata de germani in timpul celui de al doilea razboi mondial. A participat la dezvoltarea mai multor proiecte de cercetare in domeniul aeronautic.

Statuia Ecvestra a lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt

Statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt, opera a sculptorului Mircea Stefanescu, a fost dezvelita in anul 1975 cu prilejul implinirii a 500 de ani de la victoria lui Stefan cel Mare impotriva ostilor otomane. Statuia are o inaltime de 6,9 metri si o greutate de 19 tone, fiind asezata pe un soclu imbracat in marmura, inalt de 8 metri.

Statuia lui Stefan cel Mare - Vaslui

Statuia lui Stefan cel Mare din Centrul Civic al municipiului Vaslui, opera sculptorului Iftimie Barleanu, dezvelita in anul 1975.
Este realizata din bronz turnat, are o inaltime de 6.90 metri, iar soclul 8 metri.
In acelasi an a fost dezvelita Statuia Ecvestra a lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt, la 10 km de Vaslui, pentru aniversarea a 500 de ani de la victoria ostilor moldovene impotriva armatelor otomane.

Casa Memoriala Alexandru Vlahuta din Agapia

In satul Agapia langa manastire se afla casa memoriala Alexandru Vlahuta. Aici au locuit mama si sora lui, calugaritele Elisabeta Vlahuta si Elisabeta Strajescu. Scriitorul Alexandru Vlahuta isi petrecea verile la manastirea Agapia, unde era vizitat de Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu.

Casa Memoriala Avram Iancu din Incesti

Casa memoriala Avram Iancu se afla în judetul Alba, comuna Avram Iancu, satul Incesti fiind infiintata in 1924. Muzeul este adapostit in casa construita in jurul anului 1800 de catre parintii lui Avram Iancu. Avram Iancu a fost unul dintre conducătorii Revolutiei Române din Transilvania, poporul urmându-l neconditionat în lupta pentru libertate socială si natională, reprezentand unul din aparatorii drepturilor romanilor ardeleni. Avram Iancu s-a citeste...

Casa memoriala Ciprian Porumbescu

Casa memoriala Ciprian Porumbescu, inaugurata in anul 1953 se afla intr-o anexa a fostei case parohiale de la Stupca (Ciprian Porumbescu), unde viitorul compozitor va locui impreuna cu familia sa. Ciprian Porumbescu se naşte la 14 octombrie 1853, la Sipotele Sucevei, într-o casă modestă de ţară, ca fiu al Emiliei şi al preotului Iraclie Golembiovski. Fiind bolnav de tuberculoza tanarul compozitor se stinge din viata la varsta de 29 de citeste...

Casa Memoriala Ion Creanga

Casa memoriala Ion Creanga din Humulesti a fost infiinţata in casa in care s-a nascut si a copilarit povestitorul Ion Creanga (1837-1889) din satul Humulesti. Aceasta a fost construita de catre bunicul povestitorului, Petrea Ciubotariul si a fost amenajata ca muzeu in 1951. Ion Creanga este considerat cel mai mare povestitor al literaturii romane datorita operei sale autobiografice Amintiri din copilarie, fiind cunoscut totodata si pentru povestile, povestirile si basmele sale.

Casa Memoriala Vasile Alecsandri din Mircesti

Casa memoriala Vasile Alecsandri de la Mircesti, judetul Iasi, a fost infiintata in casa in care a trait scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890). Vasile Alecsandri a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician, membru fondator al Academiei Romane, creator al teatrului romanesc si a literaturii dramatice in Romania, personalitate marcanta a Moldovei si apoi a Romaniei de-a lungul intregului secol al XIX-lea. Vasile Alecsandri s-a stins din viata la 22 august citeste...

Casa memoriala Visarion Puiu si Mihail Sadoveanu

Casa memoriala Visarion Puiu a fost ridicata in anul 1937 de Mitropolitul Bucovinei, Visarion Puiu. Acesta a locuit in ea cativa ani, iar dupa plecarea sa în exil casa trecut in administratia Manastirii Neamt. Aceasta a pus-o la dispozitia scriitorului Mihail Sadoveanu dupa 1948 devenind resedinta de vara a scriitorului. Sadoveanu locuia aici doar câteva luni pe an, de obicei vara, unde primea multi oaspeti, scriitori, oameni de cultura si politicieni. La trei ani dupa moartea sa, in citeste...

Casa Memoriala Mihai Eminescu

Casa Memoriala, face parte din Memorialul Ipotesti creat dupa 1989 ca un centru de studiu documentare si creatie artistica. Locul nasterii marelui poet a fost la Botosani, dar copilaria si-a petrecut-o la Ipotesti. Localitatea se afla in aporopierea orasului Botosani, iar dealurile, padurea si lacul isi pastreaza inca farmecul de altadata, ce au fost sursa de inspiratie pentru poeziile sale. La Memorialul Ipotesti au loc in mod frecvent manifestari culturale si artistice la nivel national si int citeste...

Casa memoriala George Enescu din Liveni

Casa memoriala George Enescu din Liveni este locul in care s-a nascut marele compozitor, dirijor, pianist si violinist George Enescu (1881-1955). Aici a compus prima sa opera pentru vioara, “Tara Romaneasca”, la varsta de doar 5 ani. Tot aici George Enescu compus si primul sau opus veritabil, Poema Romana. In casa se afla expuse obiecte personale, jucarii, carti de povesti, desene, primele creatii originale ale compozitorului, pianina sa din copilarie, fotografii, manuscrise, fotocopii.

Casa memoriala George Enescu din Tescani

Casa memoriala din Tescani, judetul Bacau, a apartinut familiei Rosetti-Tescanu, apoi Marucai Cantacuzino si compozitorului George Enescu, care a trait si a compus cateva lucrari aici si o parte din opera Oedip. Astazi casa poarta numele de Centrul de cultura Rosetti-Tescanu, aici desfasurandu-se anual festivalul de muzica clasica Orfeul Moldav cu Filarmonica Mihail Jora din Bacau.

Casa Dosftei din Iasi

Casa Dosftei se afla in Iasi in preajma vechii Curti Domnesti, intre Palatul Culturii si Biserica Sf Neculai Domnesc si gazduieste Muzeul de literature veche infiintat in 1970. Cladirea a fost construita in secolul al XVII lea si a fost restaurata in perioada 1962-1968. Muzeul a fost deschis la 7 august 1970. In fata casei se afla statuia mitropolitului Dosoftei. Aici a fost sediul celei de-a doua tiparnite din Iasi (1679-1686) dupa cea de la Trei Ierarhi, aici tiparindu-se in 1643, prima lucrar citeste...

Casa memoriala Calistrat Hogas din Piatra Neamt

Casa memoriala Calistrat Hogas, construita in anul 1885, este locul unde a trait scriitorul impreuna cu familia sa. Dupa moartea acestuia la 28 august 1917, in casa au continuat sa locuiasca sotia si cele doua fiice. In anul 1939, una din fiicele sale Sidonia organizeaza primul muzeu particular, intr-o singura incapere. In anul 1969 muzeul se extinde in intreg spatiul casei. Muzeul expune piese ce au apartinut familiei scriitorului si recreaza ambianta familiala a ultimilor cinci ani din via& citeste...

Muzeul Astra din Sibiu

Muzeul Astra este situat in Padurea Dumbrava, la 4 km de orasul Sibiu. Muzeul in aer liber a fost infiinţat in anul 1963, de catre o echipa condusa de Cornel Irimie, sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare.
Abia din anul 1990 muzeul se va numi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale. Dar ideea de a deschide un muzeu etnografic este mai veche, actualul muzeul fiind o continuare a primului Muzeu Etnografic-Istoric al Romanilor din Transilvania fondat la Sibi citeste...

Muzeul Satului Bucuresti

Muzeul satului, unul din primele muzee etnografice in aer liber din Romania si din lume, a fost infiintat in anul 1936, in Bucuresti, in Parcul Herastrau, de catre sociologul Dimitrie Gusti. Exemplarele caselor si gospodariilor sunt expuse pe zone etnografice. Cea mai veche casa apartine secolul al XVII-lea, iar cea mai noua este din secolului al XIX-lea.

Muzeul Satului Maramuresean

Muzeul Satului Maramureşean este un obiectiv turistic situat în oraşul Sighetu Marmatiei, judetul Maramureş, deschis în anul 1981, care cuprinde în principal, o colectie de case specifice zonei Maramureşului istoric. A fost constituit ca o localitate de monumente de arhitectura taraneasca, numarand 30 de locuinte.

Muzeul Satului Valcean din Bujoreni

Muzeul Satului Valcean este un muzeu etnografic în aer liber construit pe o suprafata de 8 hectare, deschis în anul 1974 în comuna Bujoreni, judetul Valcea. Muzeul cuprinde Cula Bujorenilor, ctitorita in jurul anului 1810 de Preda Bujoreanu, Hanul lui Bogdan (din 1889), şcolile din Cacova (Stoeneşti) din secolul al XX-lea, Biserica de lemn (1785) si alte constructii religioase (cruci, troite), case taraneşti din judetul Valcea.

Casa Memorala Horea

Casa memoriala Horea se afla in localitatea Fericet, comuna Horea, judetul Alba. Casa parintilor lui nu mai exista, dar pe locul ei a fost ridicat un obelisc in anul 1934. In apropiere a fost ridicata o casa muzeu a lui Horea. Langa casa memoriala exista Frasinul lui Horea, care a fost plantat de catre acesta.