Edificii culturale - Hobita |
Casa Memoriala Constantin Brancusi - Hobita
Constantin Brancusi s-a nascut la Hobita, in judetul Gorj. Dupa studii artistice la Scoala de Arte si Meserii, s-a stabilit in 1904 la Paris. A studiat cu Auguste Rodin, dar sculptura traditionala nu-l mai multumea. Operele din aceasta perioada au o mare plasticitate si expresivitate.Stimulat de arta cubista, africana si din Oceania, realizeaza o sculptura originala, caracterizata prin stilizarea elementelor, a formelor. Cautand principiile fundamentale ale formei, dorinta lui era sa „sculpteze idei“. Asa s-au nascut lucrari ce sunt prezente in marile muzee ale lumii: Pasarea maiastra, Inceputul lumii, Rugaciunea, Muza adormita, Domnisoara Pogany.
De numele sau se leaga complexul statuar de la Targul Jiu (1937-1938), format din Poarta Sarutului, Masa Tacerii, Coloana Infinitului.
Pana la Brancusi sculptura europeana a vrut, vreme de mii de ani, sa realizeze opere cat mai apropiate de model. Brancusi marcheaza inceputul sculpturii moderne. A fost considerat, de altfel, unul dintre cei mai mari artisti ai secolului XX.
Nu la fel s-a pus problema valorii operei lui Bracusi in Romania, cand elitele intelectuale ale Romaniei comuniste au propus distrugerea operei brancusiene de la Targu Jiu.