Relief - Transilvania |
Relieful Transilvania
Relieful Transilvania:-Transilvania este inconjurata de lantul muntos carpatic, asemeni unei cetati de zidurile de aparare. Muntii Fagaras (cu varful Negoiu-2535m, fiind al doilea din tara ca inaltime) apar pe teritoriul acestei regiuni numai pe partea lor nordica, acesti munti fiind intens vizitati de turisti. Aici se gaseste soseaua “Transfagarasan”, care leaga Muntenia de Transilvania la o altitudine de 2034 m.
-un alt punct de interes il reprezinta Muntii Candrel sau Cibinului (cu varful Candrel -2244 m). Acesti munti sunt despartiti de Muntii Lotrului si Fagaras prin Defileul Oltului, una dintre atractiile turistice importante ale Romaniei.
-Muntii Retezat reprezinta un alt obiectiv pentru calatorii sositi pe aceste meleaguri. In acesti munti se afla Parcul National Retezat (20000 ha)-cea mai mare rezervatie stiintifica din tara. Intalnim peste 80 de lacuri glaciare, multe specii floristice si faunistice (cele mai relevante exemplare fiind capra neagra si floarea de colt) ocrotite de lege. Lacul Bucura, existent aici, este cel mai mare lac glaciar din Romania (peste 10 hectare). Mai gasim si cel mai adanc lac glaciar din tara-Zanoaga (29 m).
-Muntii Parang ajung pana la 2519 m in varful Parangu Mare. In acesti munti se afla lacul Galcescu (1925 m altitudine), care este cel mai mare iezer glaciar din acesta zona, fiind declarat monument al naturii.
-in partea nord-vestica se afla Muntii Sebes ce adapostesc Pestera Cioclovina, o importanta rezervatie speologica. Pesteri de o deosebita frumusete se mai gasesc si in nordul Muntilor Sureanu (Pestera Sura Mare, cu cea mai mare colonie de lilieci din tara si Pestera Tecuri, un unicat in materie de pesteri din Romania).
-Muntii Bihorului (1849 m- varful Curcubata Mare) adapostesc pe teritoriul lor complexul carstic de la Scarisoara, pestera cu cel mai mare ghetar din tara. Totodata pestera cu gheata este una dintre putinele din lume aflata la o astfel de altitudine.
-doua pesteri cu o importanta atractie turistica se gasesc si in Muntii Rodnei “Izvorul Tausoarelor”-cea mai adanca pestera din Romania (478,5 m) si “Jgheabul lui Zalion”, care ocupa la doilea loc din tara ca adancime.
-pe teritoriul Transilvaniei exista mai multe monumente ale naturii, locuri intens frecventate de turisti. Dintre acestea se disting: defileul Muresului dintre Toplita si Deda (intre Muntii Calimani la nord si Muntii Gurghiu la sud), Cheile Bicazului si Lacul Sfanta Ana (950 m altitudine- Masivul Ciomatu), singurul lac de crater vulcanic din tara, aflat in Muntii Harghita.