Statiuni | Sovata | Harta Sovata
     Prezentare generala - Sovata |

Prezentare generala Sovata

Prezentare generala Sovata:
Statiune balneoclimaterica de interes general, cu functionare permanenta, Sovata se afla in depresiunea Praid-Sovata, marginita de dealurile Bichis, Laposu, Sinioara si Muntii Gurghiu, la o altitudine de 500-590 m.
In jurul statiunii se intind paduri seculare de stejar, fag, carpen, ulm, brad.
Marea bogatie naturala a statiunii o constituie lacurile Ursu (46000 m2), Alunis (9000 m2), Verde (5000 m2), Negru, Rosu, Mierlei, Serpilor, Bert si Dulce de origine carstosalina, formate pe cale naturala, cu exceptia Lacului Negru. Acesta este de origine antroposalina si s-a format prin inundarea unei saline de pe vremea romanilor. Lacurile Ursu, Alunis, Verde si Rosu formeaza un mare complex, cu comunicatie intre ele, cu drenaj catre Paraul Sarat, care se varsa in Paraul Sovata. Lacurile Sarat, Bert, Serpilor, Mierlei si Dulce sunt izolate, fara comunicatie intre ele, si sunt putin adanci. Lacurile au ape clorurate, de mare concentratie, sodice, cu fenomene de heliotermie. Lacul Ursu are adancimea maxima de 18,4 m, si este cel mai mare si mai semnificativ lac helioterm din tara.
Heliotermia reprezinta modificarea temperaturii apei la anumite adancimi in timpul primaverii si inceputul verii (dupa aceasta perioada grosimea straturilor de apa se modifica datorita prezentei scaldatorilor), prin inmagazinarea caldurii solare in stratul cu apa sarata. Apa dulce provenita din paraie si din precipitatiile atmosferice nu se amesteca cu apa sarata din lac, ci pluteste deasupra apei sarate. Stratul de apa dulce este de aproximativ 10 cm. Acesta constituie un izolant termic, astfel ca vara temperaturile apei din Lacul Ursu variaza intre 19-20°C la suprafata, 30-40°C la l m adancime si 40-60° la 1,5 m adancime. Salinitatea apei Lacului Ursu ajunge la 100g/l la o adancime de pana la 2 m si de 220-300 g/l peste 2 m adancime. Namolul Lacului Negru, cu un continut mare de sulfura de fier coloidala, este unul dintre cele mai bune namoluri terapeutice din tara.