Localitati | Scarisoara | Harta Scarisoara
     Edificii religioase - Scarisoara |

Manastirea Govora

Manastirea GovoraManastirea Govora cu hramul Adormirea Maicii Domnului este situata in localitatea Scarisoara, judetul Valcea. Manastirea de maici Govora este amplasata la poalele dealului Cosul Mare, la 6 km de Baile Govora si la 18 km de Ramnicu Valcea, pe fosta mosie Hinta.
Este una dintre cele mai vechi asezaminte din tara, datand din secolele XIV-XV, sub domnia lui Vlad Dracul. Numele sau provine dintr-o limba foarte veche, limba slavona "gavariti" si inseamna "a vorbi, a spune", sau "izvor, murmur de izvor".
Si acest lacas a cunoscut o istorie tumultoasa, cu numeroase distrugeri, si apoi perioade de restaurari, sub atenta supraveghere a diferitilor domnitori care s-au succedat de-a lungul timpului la conducerea tarii. In anul 1440 (in timpul domniei lui Vlad Tepes) cladirea este distrusa de boierul Albu cel Mare. Cativa ani mai tarziu este refacuta de Vlad Calugarul si Radu cel Mare (1492-1496).
Domnitorul Matei Basarab va efectua primele lucrari de renovare complete intre anii 1640-1645. Tot el va fi cel care, impreuna cu egumenul Meletie Macedoneanul, va instala tiparnita daruita de mitropolitul Petru Movila de la Kiev.
In timpul domnitorului Constantin Brancoveanu (1710-1711) apar unele elemente noi, prin extinderea constructiei: trapeza, clopotnita si cladirile de pe latura stanga. In secolul al XVIII-lea apar cladirile de pe latura de nord, cu anumite modificari in secolul al XIX-lea.
Cutremurele nu au ocolit acest lacas aducandu-i mari daune in anii 1940, 1977 si 1986. Intregul asezamant a fost renovat intre anii 1957-1969, ultima restaurare avand loc intre anii 1986-1988.