Localitati | Saros pe Tarnave (Dumbraveni) | Harta Saros pe Tarnave (Dumbraveni)
     Obiective istorice - Saros pe Tarnave (Dumbraveni) |

Biserica fortificata Sarosu pe Tarnave

Imagine cu biserica fortificata Sarosu pe TarnaveLocalitatea Sarosu pe Tirnave este atestata documnetar inca din 1282. In prima jumatate a secolului al XIV lea este construita biserica gotica cu trei nave. In secolul urmator hoardele turcesti distrug satul si biserica. Localnicii reconstruiesc biserica cu o singura nava, avind forma de cruce si o fortifica. Constructia este finalizata in anul 1422 si este sfintita de un trimis al papei de la Roma primind hramul Sfanta Elena si Sfantul Nicolae. In 1483 incep lucrarile la zidul de incinta al bisericii care este intarit cu cinci turnuri de aparare.
La inceputul secolului XVI se construieste turnul bisericii iar in secolul urmator se monteaza ceasul.
In a doua jumatate a secolului al XVIII lea se executa diferite lucrari la biserica: este cumparat de la Medias potirul si este turnat din nou clopotul mijlociu care functioneaza si in zilele noastre.
In 1772 incep lucrari de renovare ale lacasului de cult ruinat: se reconstruieste plafonul, iar maestrul Johan Folbart din Sighisoara monteaza altarul baroc in corul bisericii in 1774. Un incendiu devastataor cuprinde satul in 1776 si mistuie 60 de case avariind si acoperisurile turnurilor de aparare. Acestea vor fi refacute in anii urmatori.
In 1808 turnul bisericii este inaltat cu inca un etaj si primeste forma actuala. Apoi masterii Friedrich si Wilhelm Maetz din Biertan construiesc orga.
In 1966 un fulger distruge complet acoperisul, ceasurile si instalatia electrica, in cursul aceluiasi an refacandu-se toate acestea.
În 2005 a fost reconstruit zidul de aparare de comunitatea sasilor.