Localitati | Santamaria-Orlea | Harta Santamaria-Orlea
     Edificii religioase - Santamaria-Orlea |

Biserica reformata Santamarie Orlea

Imagine cu biserica reformata Santamaria OrleaBiserica Santamarie Orlea, construita intre anii 1270 si 1280, este alcatuita dintr-o nava dreptunghiulara tavanita, cu turn decrosat pe fatada vestica, tribuna de lemn pe stalpi de zid la vest si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe nervuri.
Biserica din Santamarie Orlea a fost construita in stil romanic tarziu, pentru a deservi o comunitate de colonisti catolici din apropierea Hategului, apoi pana in 1555 ea a apartinut crestinilor ortodocsi care au si pictat-o in stil bizantin.
Actualmente, biserica este loc de rugaciune nu numai pentru cultul reformat, ci si al credinciosilor calvini, catolici, greco-catolici, ortodocsi si neoprotestanti. Reformati sunt insa foarte putini in sat, abia vreo sapte familii, si din acest motiv preotul slujeste aici o singura data pe luna.
Biserica Santamarie Orlea a apartinut timp de sute de ani familiei Cande, care a devenit ulterior, in timpul Reformei, familia Kendeffi. Ei sunt cei care au adaugat frescele Apostolilor din Sfantul Altar si Rastignirea de pe peretele estic si si-au inaltat un balcon pe peretele vestic, unde asistau la slujbele religioase. Intrarea in biserica se face printr-un portal romanic cu vizibile influente de gotic timpuriu.
In interiorul bisericii din Santamarie Orlea se conserva un vast ansamblu mural, de o valoare exceptionala, picturile datand din mai multe etape. Picturile murale imbina stilul bizantin cu cel italian si reprezinta cel mai vechi ansamblu mural ortodox din Romania - anii 1300-1330, realizat pe trei straturi suprapuse din trei etape succesive.