Localitati | Sambata de Sus | Harta Sambata de Sus
     Edificii religioase - Sambata de Sus |

Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus

Manastirea Brancoveanu - Sambata de SusManastirea Brancoveanu cu hramul Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii este situata in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov.
Dupa cum arata si numele, Manastirea Brancoveanu se leaga de vestita familie a domnitorului Constantin Brancoveanu. Lacasul a fost considerat ctitoria lui Preda Brancoveanu, pe temelia unui asezamant de sihastri. Constantin Brancoveanu, in ultimii ani ai secolului al XVII-lea, a ridicat o biserica de zid in locul celei vechi de lemn. Viata monahala de aici s-a scurs neintrerupt pana in anul 1735 cand guvernul de la Viena a dispus distrugerea ei. Chiar daca s-a redeschis abia in anul 1935, fiind abandonata de credinciosii care locuiau aici, totusi oamenii s-au adunat anual sa ia apa de la izvorul sfant.
In anii urmatori (1928–1936) au reinceput ample lucrari de restaurare, sub indrumarea Mitropolitului Nicolae Balan, care reface constructia bisericii si chiliile. Astfel, se reia viata monahala, asezamantul fiind din nou populat cu credinciosi.
Anul 1984 aduce alte reamenajari totale, practic de la temelia edificiului, sub supravegherea Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Antonie.