Localitati | Ruginoasa | Harta Ruginoasa
     Obiective istorice - Ruginoasa |

Palatul de la Ruginoasa

Palatul de la RuginoasaPalatul de la Ruginoasa este situat in localitatea Ruginoasa, judetul Iasi.
Resedinta a fost construita in primul deceniu al secolului al XIX lea, de catre vistiernicul Sandulache Sturdza. Palatul se dorea a fi o luxoasa, o casa boiereasca pentru familia vistiernicului, de a caror lucrari s-a ocupat arhitectul vienez Johan Freiwald. Opera artistului austriac a fost realizata intr-un stil neoclasic. Intre anii 1847-1855, logofatul Costache Sturdza a angajat un nou arhitect (Johan Brandel), pentru a reface intregul palat, in stilul neogotic, cu influente din romantismul german.
In anul 1857, palatul si imprejurimile, in total peste 8000 ha au fost abandonate, cladirile aflandu-se intr-o avansata stare de ruina. Alexandru Sturdza a fost nevoit sa ipotecheze proprietatea, la Banca Nationala a Moldovei, pentru suma de 60000 de galbeni. Imposibilitatea de a plati ratele, a condus la scoaterea la licitatie a palatului. Noul proprietar a devenit Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite ale Tarii Romanesti si ale Moldovei.
In timpul celui de al doilea razboi mondial, cladirea a fost distrusa de bombardamente.
In urma unor restaurari ample, intre anii 1978-1982, imaginea stralucitoare de altadata a castelului a fost redata imobilului.