Rezervatii geologice | Detunatele | Harta Detunatele
     Prezentare generala - Detunatele |

Detunatele

Imagine cu Detunatele - rezervatie geologicaDetunatele reprezinta o rezervatie geologica cu o suprafata de 30 ha, se situeaza in Muntii Apuseni, in localitatea Bucium Sasa. Este reprezentata de cele doua detunate: Detunata goala (1.169 m) si Detunata flocoasa (1.265 m).
Aceste cetati naturale sunt formate din prisme cenusii de bazalt, inmanunchiate intr-un paralelism de orga, alcatuind un impunator monument architectural natural;
Piscul cel mai nordic, cu altitudinea de 1.169 m, poarta numele de Detunata goala. Baza ridicaturii vizibile este semilunara, cu varfurile la distanta de 450 m unul de altul, iar latimea maxima a masei descoperite este de 100 m.
La 1,5 km spre sud de primul pisc, se gaseste Detunata flocoasa, a carei inaltime este de 1.205 m. Partea izolata a acestui pisc, alcatuita din roca descoperita, de forma unui trunchi de con, are la baza un diametru de 350-400 m.
Accesul pana la detunate se face doar pe poteca, iar panorama care se dezvaluie din varful Detunatei goale este spectaculoasa. Intr-o parte descoperim frumusetea semeata a Masivului Retezat, in timp ce in cealalta parte ni se dezvaluie privelistea dezolanta a carierei de la Rosia Montana, un proiect care prin amploarea lui va distruge frumusetea acestor peisaje.
Langa Detunata goala se afla casa Fefeleagai, personajul principal din cartea cu acelasi nume al lui Ion Agarbiceanu.