Localitati | RASNOV | Harta RASNOV
     Obiective istorice - RASNOV |

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnovului, contruita in sec al XIII lea de catre locuitorii din Rasnov si imprejurimiCetatea Rasnovului este o cetate taraneasca construita de locuitorii din Rasnov, ajutati de cei din localitatile invecinate Cristian si Vulcan.
Aceasta a fost ridicata pe o culme ce domina intreaga zona, accesul la cetate facandu-se mai greu.
In urma marii invazii a tatarilor din 1241, Coroana Ungariei a hotarat construirea de puncte fortificate de aparare pe teritoriul Transilvaniei.
Astfel comunitatile au fost obligate sa ridice cetati sau sa intareasca bisericile cu ziduri de aparare si turnuri.
Materialele folosite au fost piatra si caramida iar cladirile din incinta cetatii au fost acoperite cu tigla ca pentru a preveni incendiile provocate de asediatori.
In timpul invaziei tatarilor din 1335 aceasta rezista alaturi de cetatea Brasovului atacurilor, in rest, intreg teritoriul Tarii Barsei fiind pustiit.
In prezent, cetarea a fost renovata in spiritul epocii medievale, vizitatorii putand admira vechea cetate asa cum era odinioara.
Zidurile cetatii au o inaltime de 5 m, iar pe alocuri grosimea atinge 1,5 m in partea sudica.
In incinta cetatii se afla Muzeul Cetatii Rasnov unde vizitatorii pot admira arme, unelte si obiecte din epoca medievala. Tot aici era o expozitie de instrumente de tortura care se foloseau in acele vremuri.
In fiecare an au loc Zilele Cetatii Rasnov, cu spectacole cu trupe ambulante ca in epoca medievala, renascentista sau baroca.