Regiuni | Muntenia |
     Relief - Muntenia |

Relieful Muntenia

Relieful Muntenia:
-diferentele de altitudine de pe teritoriul Munteniei cunosc valori semnificative, facand o trecere de la sectorul cel mai inalt al Muntilor Carpati pana la zona joasa de campie. Astfel, in partea nordica se ridica muntii cei mai inalti din Carpatii Romanesti - Varful Moldoveanu (2544 m),Varful Negoiu (2535 m). In judetul Arges se gasesc Muntii Piatra Craiului si Muntii Iezer – Papusa, cu altitudini de peste 2400 m, care domina spre sud, zona depresionara a Campulungului.
-pe teritoriul judetului Dambovita sunt situati Muntii Bucegi – Leaota, cu altitudini ce depasesc 2500 m (Varful Omu, 2505 m). In judetul Buzau sunt situati Muntii Buzaului, cu Varful Penteleu (1722 m) si Varful Lacauti (1777 m), care scad in altitudine de la nord -vest spre sud- est.
-cea mai mare parte a Munteniei se caracterizeaza printr-o zona plata, de campie, cu altitudini domoale, care coboara incet spre lunca Dunarii. Zona de tranzitie dintre sectorul montan si cel de campie se face prin intermediul unei zone subcarpatice ce corespunde Subcarpatilor de Curbura si Getici.