Regiuni | Maramures |
     Etnografie - Maramures |

Etnografie Maramures

Etnografie Maramures:
-etnografia cunoaste valente deosebite, facand din aceasta regiune un loc de pelerinaj pentru calatorii veniti sa descopere frumusetea artei populare romanesti. Memorabile raman portile maiestuoase sculptate in lemn cu o migala desavarsita de mesteri populari, dar si portul popular sau tesaturile din interiorul caselor taranesti. Semnul distinctiv omniprezent il reprezinta Soarele, semnul vietii.
-bisericile din lemn sunt recunoscute in lumea intreaga datorita unicitatii constructiei lor. La Surdesti exista biserica de lemn cu cel mai inalt turn (54 m inaltime). In satul Ieud se gaseste lacasul din lemn cel mai vechi din lume (1364). De-a lungul timpului, constructia a suferit mai multe lucrari de restaurare. In podul bisericii s-a gasit un manuscris, care este cea mai veche carte in limba romana (Codicele de la Ieud). La Manastirea Barsana s-a ridicat cea mai inalta constructie de lemn, cu o inaltime de 62 m.
-folclorul se pastreaza nealterat de secole. In prima duminica a fiecarei luni, se desemneaza un sat care sa fie gazda acestor manifestari populare.
-in Pasul Prislop (1413 m), in a treia duminica a lunii august, are loc serbarea folclorica Hora de la Prislop, unde se intalnesc participanti din judetele Suceava, Satu Mare, Maramures si Bistrita Nasaud.