Localitati | Lainici-Bai (Bumbesti-Jiu) | Harta Lainici-Bai (Bumbesti-Jiu)
     Edificii religioase - Lainici-Bai (Bumbesti-Jiu) |

Manastirea Lainici

Manastirea LainiciManastirea Lainici este asezata in Defileul Jiului, la 32 km departare de Targu-Jiu si 25 km de Petrosani. Manastirea reprezinta cea mai mare obste de calugari din aceasta regiune.
Lacasul a fost ctitorit de Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana (secolul al XV-lea). Acesta traia intr-o pestera, pe Valea Jiului, „la Surduc”, langa Manastirea Lainici. In urma marii invazii a catolicizarii care a cuprins Transilvania intre 1750-1765, din ordinul reginei Imperiului Austro-Ungar, peste 300 de biserici ortodoxe au fost distruse, printre care si Manastirea Lainici.
Manastirea este relocuita de calugari, viata monahala renascand din nou (1784). Intre anii 1810-1817, mai multi boieri din Targu-Jiu ajuta la ridicarea unei noi biserici, din piatra. Noul lacas a fost sfintit de Episcopul Galaction al Ramnicului cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.
Manastirea a fost si un refugiu pentru Tudor Vladimirescu, care statea ascuns aici in chip de calugar (1806-1812);
Marile evenimente istorice au afectat lacasul, provocandu-i pagube materiale insemnate: devastarea de catre turci in 1817 si omorarea unor calugari, distrugerea si pradarea ei de ofiterii germani in primul razboi mondial, abuzurile regimului comunist. Pana in anul 1970 manastirea a fost inchisa, slujbele religioase nu se tineau decat duminica si de sarbatorile mari din calendarul ortodox.
Din anul 1990 s-a inceput ridicarea unei biserici-catedrale, noua cladire fiind proiectata de inginerul Ioan Selejean, Preasfintitul Episcop al Covasnei si Bucovinei.