Localitati | Floresti | Harta Floresti
     Edificii religioase - Floresti |

Manastirea Floresti

Manastirea Floresti este situata la 38 km nord de municipiul Barlad si 30 de km de municipiul Vaslui, la baza dealurilor Poienestilor, la intalnirea valcelelor Lunca si Humaria, intre dealurile Micesti, Cobotoaiei si Poienesti. Terenul manastirii este strabatut de paraul Simila, care are ca afluent la dreapta paraul Humaria.
Biserica manastirii are hramul Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul, care se sarbatoreste pe data de 20 iulie.
Traditia spune ca manastirea s-a numit Floresti de la o calugarita Floarea care a ridicat o biserica de lemn cu hramul Sfantul Nicolae. Boierul Crastea Ghenovici construieste o alta biserica din zid in anul 1590, intr-un loc situat cu 4 km mai la nord, unde a fost mutata de asemeni si manastirea, dupa cum ne arata ispisocul emis in 25 aprilie 1612 de catre domnitorul Stefan Tomsa.
Manastirea Floresti a fost intemeiata in jurul anului 1590 de catre Crastea Ghenovici, biv vel vornic al Tarii de Sus si de sotia sa jupaneasa Anghelina nascuta Craciun, fata vornicului Tarii de Sus in timpul domniei lui Alexandru Lapusneanul si al fiului acestuia Bogdan.
Biserica construita de Crastea Ghenovici nu a rezistat decat aproximativ 100 de ani. In anul 1686, Gavrilita Costache vornicul Tarii de Jos, nepotul ctitorului, a pus sa se construiasca o noua biserica in locul primei, dar acesta intre timp moare, biserica fiind construita doar pana la temelie. A fost ulterior terminata de fiii sai la data de 20 iulie 1694.
Biserica si clopotnita au fost afectate de cutremurele din 31 mai 1738 si 14 octombrie 1802. Dupa ultimul cutremur clopotnita ce se afla deasupra intrarii bisericii a fost mutata langa latura de est a zidului, fiind refacuta din lemn.
Zidul inconjurator al manastirii a fost facut in jurul anului 1800, in timpul egumenului Ioasaf.
La 20 august 1806 manastirea este inchinata manastirii Erfigmenul din Muntele Athos, fiind numit egumen Arhimandritul Daniil in locul egumenului Ioasaf.
Manastirea Floresti a fost inca de la inceput de calugari. In urma evenimentelor din 1821 egumenii greci au fost banuiti de catre Poarta ca ar fi ajutat Eteria cu banii manastirilor din Tarile Romane si a cerut inlocuirea lor cu calugari localnici. Prin anafora din 22 martie 1826 facuta de Mitropolitul Veniamin si Episcopii de Roman si Husi si adresata domnitorului Sandu Ioan Sturza s-a cerut inlocuirea acestor egumeni si au propus aducerea la manastirea Floresti de maici de la manastirile Varatec si Agapia in locul calugarilor. Domnitorul aproba aceasta anafora, in schimb sunt trimise maici de la manastirea Adam la o luna jumatate dupa aprobarea acesteia, iar calugarii de la Floresti au fost trimisi in locul lor pana in anul 1835, cand cele doua obsti s-au reintors la manastirile lor.
Cresterea venitului mosiilor Florestilor si multiplele invinuiri aduse egumenilor greci ca lasa manastirile in ruina, iar ei se imbogatesc, il determina pe egumenul Nil al Pentapolei in anul 1852, sa construiasca o noua biserica pe locul celei vechi intre anii 1852-1859 pe care nu o termina, lucrarile sistandu-se din cauza secularizarii. Cu zidirea bisericii se ajunge doar pana deasupra ferestrelor, iar la clopotnita pana aproape de acoperis. Casele egumenesti care erau numai la caramida si acoperite cu tabla au ramas asa pana in anul 1880, cand s-au transformat in spital rural.
Pentru a-si eterniza numele, in afara de initialele ANE (Arhimandritul Nil Egumen) , sapate in piatra si asezate pe peretii interiori ai bisericii a pregatit si doua inscriptii in limba greaca incastrate in peretele de est al pronaosului exterior si lateral dreapta portal, din anul 1859.
Intre anii 1852-1883 manastirea avea 20 de chilii in partea de nord a bisericii, in anul 1916 ajungand in ruina.
In anul 1865, la initiativa episcopului de Husi Iosif Gheorghianu se infiinteaza un comitet pentru a lua masurile necesare de a se aduna bani pentru continuarea lucrarilor.
Biserica este sfintita la 20 iulie 1883 de catre Arhimandritul de Scaun, Nectarie Tomescu.
Pe data de 21 noiembrie 1991 este detasat de la Episcopia Romanului si Husilor la manastirea Floresti ieromonahul Ariton Gheorghe Iezechiel, iar din decembrie 1997 vine de la manastirea Mestecanis ieromonahul Bocinca Ioan Irineu.
In anul 1991 starea complexului monahal de la Floresti era aproape ruina. Biserica era intr-o stare de degradare de 70%, acoperisul era rupt pana deasupra usii si acoperita cu coceni, geamuri sparte si nu slujise in ea nimeni de aproape 5 ani. Partea exterioara a turnului clopotnita era prabusita, iar un fragment din partea ornamentala era in iaz. Casa egumeneasca era intr-un stadiu de degradare de aproximativ 50% (fara sobe, geamuri, etc) fiind locuita de bolnavi psihici dintr-o sectie a Spitalului de Psihiatrie Vaslui.
Prima interventie de restaurare a fost realizata la turnul clopotnita in perioada 1992-1995.
Incepand cu anul 1995 se lucreaza la restaurarea bisericii, folosind ca model o fotografie din anul 1916, facuta de preotul econom Ioan Antonovici, care a scris Monografia Manastirii Floresti.
Imbinarea stilurilor gotic si romantic in anumite parti ale bisericii fac din aceasta o adevarata opera de arta. Arhitectura boltilor este realizata in stil bizantin.
In anul 2008 s-a inceput pictarea bisericii de catre o echipa de pictori din Bucuresti.
Din anul 2002 s-au inceput lucrarile de restaurare la Casa Egumeneasca care continua si in prezent.
In anul 2003 s-a inceput construirea in interiorul Casei Egumenesti a unei biserici mai mici pentru slujbele din perioada de iarna - Paraclisul. Lucrarile au fost finalizate iar sfintirea a avut loc la 6 decembrie 2008.