Vegetatia - Delta Dunarii |
Vegetatia grindurilor din Delta Dunarii
Vegetatia grindurilor din Delta Dunarii:Se caracterizeaza prin predominarea mediului terestru si a celui marin pe grindurile continentale care nu sunt supuse inundatiilor. Grindurile fluviale adapostesc o vegetatie compusa din paduri de salcii (Salix alba, S. fragilis, S. pentandra, S. purpurea, S. aurita, S. rubra, S. cinerea) impreuna cu plopul alb (Tamarix gallica), tufe de mure (Rubus caesius) dar si specii de trifoi (Trifolium), susai (Suchus), iar pe terenuri uscate pelinul (Artemisia monogyna), carcelul (Ephedra distachaya), paiusul (Festuca cinerea ssp.arenicola). Fauna este saraca si adaposteste soareci cu botul ascutit (Nemys fodiens), iepuri si coropisnite (Gryllotalpa vulgaris).
Dunele de nisip ascund o vegetatie psamofila cu specii rare de colilie (Stipa joannis), volbura (Convolvulus persicus), garoafa de nisip (Dianthus polymorphus), gusa porumbelului (Silene pontica), pir (Agropyrum juniceum), salcioara de nisip (Salix rosmarinifolia).
In zonele de saraturare apar iarba sarata (Salicornia herbacea), pelinul (Artemisia monogyna), steluta (Aster tripolium).
Un peisaj aparte este dat de catina alba (Hippophae) si catina rosie (Tamarix) care alterneaza cu grindurile plesuve, care adapostesc mori de vant atipite de neguri si cu fasii de campie acoperite de livezi si gradini.
Un unicat in Delta Dunarii sunt padurile de pe grindurile Letea si Caraorman, suprafata forestiera care acopera 8.000 ha, cu arbori ce poseda dimensiuni gigantice, fiind incolaciti de liane si alte plante agatatoare: Periploca graeca cu lungimi de 25 m, vita salbatica (Vitis silvestris), iedera (Hedera helix), hamei (Humulus lupulus). Intalnim specii de plop alb, cenusiu si tremurator (Populus alba, P.canescens, P.tremula), si stejar (Quercus robur, Q. pedunculiflora), iar ca arbusti intalnim maces (Rosa canina), calin (Viburnum opulis), porumbar (Prunus spinosa).