Delta Dunarii | Harta Delta Dunarii
     Vegetatia - Delta Dunarii |

Vegetatia apelor curgatoare si statatoare din Delta Dunarii

Vegetatia apelor curgatoare si statatoare din Delta Dunarii:
Ca o regiune in continua dezvoltare si expansiune, Delta Dunarii constituie un loc favorabil pentru evolutia unei flore si a unei faune unice in Europa, cu multiple specii rare, predominand mediul acvatic. Dar nu lipsesc nici mediul terestru reprezentat prin grindurile Letea, Caraorman, Stipoc, Saraturile si Campul Chiliei pe care se dezvolta o vegetatie xerofila (adaptata la uscaciune) si o fauna adecvata, specifice stepelor est - europene, cu influente mediteraneene. Intre aceste doua medii se interpune cel mlastinos, inundabil, cu specii vegetale si faunistice cu posibilitatea de adaptare alternativa (apa, uscat).

Vegetatia apelor curgatoare:
Include in primul rand bratele Dunarii dar si o serie de garle si canale. Multe dintre acestea ajung sa se impotmoleasca sau au ape mici si atunci vor avea o vegetatie si o fauna specifice apelor statatoare. Planctonul este alcatuit in principal din plante si animale microscopice plutitoare.

Vegetatia apelor statatoare:
Include in primul rand lacurile, dar si o serie de canale si garle impotmolite.Vegetatia este extrem de bogata, acvatica (submersa sau plutitoare) si palustra, care se intinde sau se restrange in functie de mlastinile si terenurile inundabile.
Dintre plantele submerse sau “flora moale” amintim: iarba broastei (Hydrocharis morsus-ranae), broscarita (Potomageton natans), cosorul (Ceratophyllum submersum), mararul (Potamogeton crispus), sarmulita sau vajoaica (Vallisneria), ciuma apei (Elodea canadensis). Plantele cu frunze plutitoare care se dezvolta in general pe lacuri mai putin intinse sau pe margini creeaza peisajele care dau farmecul deltei. Acestea sunt alcatuite din: nufarul (Nymphaea alba), nufarul galben (Nuphar luteum), iarba broastei (Hydrocharis morsus-ranae), nucile de apa (Batrachium aquitile), ciulinul (Trapa natans).
Pe lacurile cu adancimi mai mari se dezvolta plante plutitoare fara radacini, precum: lintita (Lemna minor), pestisoaica (Salvinia natans), otratelul de balta (Utricularia), matasea-broastei (Spirogyra), care nu au un aspect prea frumos.