Delta Dunarii | Harta Delta Dunarii
     Clima - Delta Dunarii |

Clima Delta Dunarii

Clima Delta Dunarii:
Delta Dunarii prezinta un climat temperat-continental, cu influente pontice. Prezinta unele particularitati geografice majore cu altitudinea redusa (0-12 m), suprafete intinse de ape si vegetatie palustra, grinduri si cordoane maritime din nisipuri cu putina vegetatie. Vecinatatea marii determina unele influente topoclimatului deltaic precum: nebulozitatea cea mai redusa din tara (mai mica de 5 zecimi), numarul mare de zile cu cer senin (70), durata mare de stralucire a soarelui (2.500 ore/an), cea mai mare cantitate de energie solara (125-135 kcal/cm2/an).
In general, temperatura medie anuala variaza intre 11 si 11,4 C, in luna ianuarie inregistrandu-se 1 C in delta fluvio-maritima si 1,5 C in delta fluviatila, iar in luna iulie valorile sunt de 21 C, respectiv 22 C.
Precipitatiile reprezinta cele mai mici valori din tara, intre 400-450 mm/an - in vest si 300-350 mm/an - in est. La Sulina s-a inregistrat cea mai mica cantitate de precipitatii din tara (132,7 mm in anul 1920).
Vanturile puternice si frecvente amplifica perioadele de seceta din timpul verii. Toamna si primavara se produc deseori furtuni datorita vanturilor de nord - est care afecteaza tarmul marii prin abraziune.