Statiuni | Calimanesti Caciulata | Harta Calimanesti Caciulata
     Prezentare generala - Calimanesti Caciulata |

Statiunea Calimanesti Caciulata

Orasul Calimanesti, impreuna cu localitatea sa componenta Caciulata, formeaza statiunea balneoclimaterica de interes general cu functionare permanenta, Calimanesti-Caciulata.
Statiunea Calimanesti-Caciulata este situata in judetul Valcea, pe Valea Oltului, la iesirea din defileul de la Cozia, fiind inconjurata de Muntii Cozia, Muntii Narutu si Munceii Lotrisorului.
Izvoarele cu ape minerale sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, au concentratii (mineralizare intre 0,5 si 29 g/l), compozitii chimice si temperaturi variate: (21-29,5°C).
Calitatile apelor minerale sunt cunoscute de pe vremea romanilor, care construisera bai termale sulfuroase langa castrul Arutela (actualmente Bivolari). Dupa retragerea romanilor, termele s-au ruinat, dar locuitorii au folosit in continuare aceste ape sulfuroase pentru tratamentul reumatismului, prin saparea de gropi, care se umpleau cu apa minerala termala si in care faceau bai ulterior. In 1829 doctorul Mayer, care fusese insarcinat de domnitorul Grigore Ghica cu cautarea apelor minerale din Tara Romaneasca, face o scurta prezentare in „Curierul Romanesc” a efectelor apelor minerale de la Calimanesti. In 1830 doctorul Karl Friedrich Siller face analiza apelor minerale de la Calimanesti. In 1854 se construieste primul stabiliment balnear. In 1859, medicul francez Joseph Csillat face o analiza amanuntita a apelor minerale de la Calimanesti, renumele apelor minerale de la Caciulata depasind granitele tarii. In 1869 la recomandarea medicului Carol Davilla, imparatul Napoleon al III lea face o cura cu apa minerala de Caciulata, apa fiind imbuteliata in damingene de sticla, si transportata cu diligenta la Paris.
Dupa 1854 apar si alte stabilimente balneare, iar in 1885 se construieste pavilimentul balnear central de la Caciulata. In 1890 Calimanestiul devine statiune balneara. In 1896 incepe constructia caii ferate da la Sibiu la Piatra Olt, lucrare inaugurata in 1902.
Apa minerala de Caciulata participa la diverse targuri si expozitii internationale unde obtine diverse distinctii: in anul 1873 la Expozitia Internationala a Apelor Minerale de la Viena–medalia de aur; in 1893 la Expozitia internationala de alimentatie si ape minerale din Elvetia-medalia de aur si premiul Grand Prix. In anul 1910 statul concesioneaza statiunea pe un termen de 50 de ani societatii Govora Calimanesti. De la aceasta data tratamentul se va efectua pe baze stiintifice, doar in sezonul cald. Apar noi vile, se construieste un cinematograf, Cazinoul, Bazarul cu teatrul si terasa. In anul 1905 presedintele Frantei, Emil Loubet, precum si alte personalitati ale vremii, fac o cura cu apa minerala de Caciulata. In 1927 Calimanestiul devine oras.
Se pot face trasee turistice pe muntii Narutu, pe Masivul Cozia, la manastirea Cozia.