Localitati | CALIMANESTI | Harta CALIMANESTI
     Edificii religioase - CALIMANESTI |

Schitul Ostrov

Schitul OstrovSchitul Ostrov cu hramul Nasterea Maicii Domnului este situat langa lacul de acumulare al hidrocentralei Calimanesti pe raul Olt, judetul Valcea. Povestea acestui asezamant incepe undeva in jurul anului 1520, cand Neagoe Basarab si sotia sa, Doamna Despina, zidesc aceasta bisericuta. De numele acestui lacas se leaga atat numele Doamnei Despina care s-a calugarit aici, cat si mama lui Mihai Viteazul, cunoscute sub numele de Platonida, respectiv Teofana.
Istoria acestui schit a cunoscut si perioade nefaste, de exemplu cand incendiul din 1838 a distrus aproape in intregime incinta bisericii. Au urmat lungi perioade de reparatii, intre anii 1940-1941, 1956-1957, 1962-1963.
Numele schitului este legat de cel al statiunii Calimanesti-Caciulata, a carei turisti vin sa viziteze imprejurimile unde se afla si acest lacas sfant- pe o insulita. Datorita lucrarilor de amenajare ale hidrocentralei de la Calimanesti, pentru a evita invadarea sa de catre ape, terenul aferent schitului a fost ridicat cu 6 m si construita o noua casa a staretiei.