Localitati | CALIMANESTI | Harta CALIMANESTI
     Edificii religioase - CALIMANESTI |

Manastirea Turnu

Manastirea TurnuManastirea Turnu cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului se afla in orasul Calimanesti, judetul Valcea. Manastirea Turnu este situata intr-o zona pitoreasca de munte, la poalele masivului Cozia, nu departe de apele Oltului, la 2 km de Manastirea Cozia. Aceasta regiune este presarata cu numeroase sihastrii sapate in stanca, din care unele se mai pastreaza si in prezent.
Accesul la manastire a fost destul de dificil timp de multe secole, in trecut. Din partea sudica se ajungea numai cu barca pe Jiblea, iar de la Cozia cu barca peste Olt, fiind apoi necesar si mersul pe jos de-a lungul raului. In partea nordica, singura cale de a ajunge la lacas o constituiau potecile care urcau culmea muntelui si coborau in satele Lovistei.
Prima cladire din lemn a fost ridicata de mai multi sihastri, sub indrumarea ieroschimonahului Misail, pe la jumatatea secolului al XV-lea. Varlaam, fostul episcop de Ramnic, devenit Mitropolit al Tarii Romanesti, in anul 1696, acorda o mare atentie pustnicilor de aici, construind apoi chiar si o bisericuta din piatra si caramida, in locul schitului de lemn. Aseaza cu grija moastele cuviosilor Daniil si Misail la temelia noului lacas. Copie a manastirii Cozia-Veche, asezamantul a fost reconstruit de Gherasim Timus (1894-1911), unul dintre cei mai importanti protectori ai acestui lacas.
Cu toate acestea, constructia nu a rezistat flacarilor incendiului izbucnit in anul 1932, cand a fost distrusa aproape intreaga cladire cu tot ce se afla in ea (corpuri de case, clopotnita, icoanele, picturile de pe pereti, etc). Un an mai tarziu, cladirea aproape in intregime arsa, in afara de casa lui Gherasim Timus si cateva chilii, intra in reparatii. Se cladeste o biserica mai mica cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, sau schitul Turnu. Alaturi de aceasta sunt si mai multe chilii construite in piatra, dar si doua pesteri unde stateau pustnicii, departe de lume.
Cealalta cladire este denumita Biserica Mare sau Biserica Noua, aparuta ceva mai tarziu decat prima, intre anii 1897-1901. Noua biserica a fost construita de acelasi Gherasim Timus, dar cu hramul Schimbarea la Fata sarbatorita pe 6 august, hramul principal al manastirii.
A urmat o alta renovare, intre anii 1935-1938, construindu-se noi chilii.