Localitati | Caciulata (Calimanesti) | Harta Caciulata (Calimanesti)
     Edificii religioase - Caciulata (Calimanesti) |

Manastirea Cozia

Manastirea CoziaManastirea Cozia cu hramul Sfanta Treime este situata in statiunea Calimanesti-Caciulata, judetul Valcea. Aceasta s-a numit la inceput Manastirea Nucet, abia mai tarziu primind actualul nume, dupa muntele aflat in imprejurimi.
Manastirea a fost ridicata la indemnul domnitorului Mircea cel Batran, de mesteri din Moravia, avand ca model bisericile sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare (1387-1391). A fost sfintita inainte de a fi terminata, la data de 18 mai 1388.
In pronaos se afla mormintele ctitorului - domnitorul Mircea cel Batran si al Teofanei, mama lui Mihai Viteazul, care s-a calugarit dupa moartea acestuia. Piatra funerara a ctitorului este o copie a celei originale si dateaza din anul 1938.
Manastirea Cozia a avut un rol important pentru dezvoltarea culturii romanesti. Hrisoavele vremii vorbesc despre existenta unei scoli manastiresti care a functionat din anul 1415 pana in secolul al XVIII-lea.
La un kilometru nord de acest ansamblu monahal se afla o biserica veche, ctitorita de Radu, tatal lui Mircea cel Batran la sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea. Aceasta biserica se numea Cozia Veche sau Schitul de piatra.
Manastirea Cozia reprezinta unul dintre cele mai cunoscute asezamante religioase ortodoxe romanesti.
Lacasul adaposteste un muzeu care gazduieste obiecte rare cu valoare de patrimoniu precum monede, tiparituri vechi, obiecte si podoabe de cult.