Localitati | BUMBESTI-JIU | Harta BUMBESTI-JIU
     Edificii religioase - BUMBESTI-JIU |

Manastirea Visina

Manastirea VisinaManastirea Visina cu hramul Sfanta Treime este situata in Bumbesti-Jiu, judetul Gorj, la iesirea din Defileul Jiului. Acest asezamant reprezinta unul dintre cele mai vechi lacase de cult ortodox din tara noastra, datand cel putin de la sfarsitul veacului al XIV-lea si inceputul celui de-al XV-lea. Numele asezamantului Visina este scris in documentul lui Neagoe Basarab din 14 decembrie 1514, care pomeneste pe primul egumen cunoscut al manastirii, Grigorie. Acest document vorbeste si despre granitele stapanirii «manastirii din vechime, inca din zilele lui Mircea Voivod»;
Cladirea despre care se vorbeste in documentul lui Neagoe Basarab nu mai exista, ramanand doar ruine ale bisericii. S-a presupus ca disparitia totala a urmelor chiliilor sau ale zidurilor de incinta a fost provocata de Jiu, care a ros malul din partea vestica.
Actul pentru reconstruirea bisericii a fost semnat in anul 1994, in prezenta academicianului doctor Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane hotaraste reinfiintarea manastirii Visina cu hramul Sfanta Treime.
Manastirea este realizata din lemn dar cu o fundatie din beton si piatra de stanca, legata cu mortar de var.