Regiuni | Banat |
     Prezentare generala - Banat |

Prezentare generala Banat

Asezare:
-regiunea Banatului se gaseste in partea vestica a tarii. Aceasta zona a tarii este compusa din judetele: Caras-Severin, Timis si Arad.

Vecini:
-nord: judetul Bihor;
-nord-vest: granita cu Ungaria;
-sud-vest: granita cu Serbia;
-sud: valea Dunarii;
-est: judetele Hunedoara, Gorj si Mehedinti.

Suprafata:
-regiunea ocupa o suprafata destul de importanta (judetul Timis este cel mai intins, ca suprafata, dintre judetele tarii).

Populatia:
-alaturi de romani, care numeric sunt preponderenti, mai traiesc si alte minoritati, precum svabi (colonizati in secolele XVII-XVIII din Germania) dar si maghiari, slovaci etc.

Orase:
-in aceasta parte a Romaniei sunt situate resedintele judetelor din aceasta zona, respectiv Resita (resedinta judetului Caras-Severin), Timisoara (resedinta judetului Timis), Arad (resedinta judetului Arad). Statiuni cunoscute sunt: Buzias (judetul Timis), Lipova (judetul Timis), Moneasa (judetul Arad), Baile Herculane (judetul Caras-Severin), Crivaia (judetul Caras-Severin), Semenic (judetul Caras-Severin), Trei Ape (judetul Caras-Severin).

Clima:
-intreaga regiune prezinta un climat temperat continental, moderat in partea nordica, in timp ce partea sudica se bucura de influente submediteraneene. In partea nordica predomina vanturile de vest, care aduc cantitati importante de precipitatii dinspre Oceanul Atlantic;
-partea sudica a Banatului se caracterizeaza prin veri calde si ierni blande, bogate in precipitatii. In timpul iernii, Muntii Semenicului atrag multi turisti care pot practica multiple sporturi de iarna, in principal schiul.