Statiuni | Baile Herculane | Harta Baile Herculane
     Prezentare generala - Baile Herculane |

Prezentare generala Baile Herculane

Prezentare generala Baile Herculane:
Statiune balneoclimaterica, de interes general, cu functionare permanenta, este situata la o altitudine de 168 m, asezata pe ambele maluri a raului Cerna, fiind strajuita de muntii Mehedinti, muntii Cernei si Godeanu.
Clima blanda, continental moderata, de adapost, cu influente mediteraneene face ca verile sa fie racoroase (media termica a lunii august este 20°C), iar iernile putin friguroase (media termica in ianuarie este 0°C). Temperatura medie anuala este de 10,6°C, iar precipitatiile insumeaza aproximativ 750 mm anual. Zapada este foarte rar observata iarna in statiune.
Aerul are o puternica ionizare (2000 de ioni negativi/cm3), datorata substantelor radioactive din roca stancoasa si a radioactivitatii apelor temale, cu efecte sedative asupra organismului. Excesul de ioni negativi situeaza Baile Herculane pe primul loc intre statiunile din tara si strainatate. Desi statiunea se afla la 168 m altitudine, aerul este corespunzator unei altitudini de 1.500-2.000 m.
Intalnim aici izvoare cu ape minerale sulfuroase, sodice, calcice, magneziene, oligominerale, slab radioactive (4,2-407 Rn), cu mineralizari (3166-7590 mg/litru) si temperaturi variate (17-62°C). Aceste ape curative sunt folosite atat in cura interna, cat si externa, avand o actiune fiziologica complexa si o valoare terapeutica fara egal. In Baile Herculane exista 19 izvoare naturale, dar dintre acestea doar 9 sunt utilizate pentru tratament balnear. In afara de acestea, s-au mai facut 9 captari de ape termominerale, prin forare. In statiune intalnim izvoare cu ape minerale sulfuroase, sodice, calcice, magneziene, oligominerale, slab radioactive, cu mineralizari (3.166-7.426 mg/litru) si temperaturi (38-60°C) variate; folosite atat in cura interna, cat si externa, avand o actiune fiziologica complexa si o valoare terapeutica fara egal.