Statiuni | Baile Felix | Harta Baile Felix
     Istoric - Baile Felix |

Istoric Baile Felix

Istoric Baile Felix:
Baile Felix au purtat multa vreme denumirea de Baile Sanmartin, deoarece acestea se aflau in localitatea cu acelasi nume, fiind proprietatea ordinului calugaresc al premonstrantilor care aveau in Sanmartin o manastire. Acestea au fost amintite intr-un act emis de papa Inocentiu al XVII lea in 1405, sub denumirea de Baile Oradei.
Localnicii deosebeau Baile 1 Mai de Baile Felix cu denumirile “Baia cea buna” si “Baia cea rea” deoarece apele de la 1 Mai aveau o temperatura corespunzatoare pentru bai, in schimb cele de la Baile Felix aveau o temperatura ridicata si acestea trebuiau racite pentru a putea fi folosite la bai. In 1536, Nicholaus Olahus prezinta intr-o lucrare efectele tamaduitoare ale apelor termale de la Baile Oradei. De-a lungul timpului, multi calatori au mentionat in scrierile lor despre efectele benefice ale acestor ape termale.
La inceputul secolului al XVIII lea, tratamentul se facea in bazine acoperite. Intre anii 1711-1721 baile au fost administrate de Felix Helcher. Acesta a descoperit izvorul Felix si apoi a utilizat acest izvor la dezvoltarea statiunii. In anul 1731 se face prima analiza a apelor termale stabilindu-se primele efecte terapeutice ale acestora. In 1744 s-a construit o cladire a bailor cu pavilioane si camere pentru cazare a celor veniti la cura. In anul 1772 s-a dat in folosinta Hotelul Felix si apoi in anul 1774 s-a construit un bazin pentru pacientii cu boli contagioase. In 1777 apare lucrarea documentara „Thermae Varadienses” care prezinta multe informatii referitoare la statiunile Baile 1 Mai si Baile Felix. In 1852 s-a pus la dispozitie un omnibus pentru transportul curantilor intre Oradea si statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai de doua ori pe zi. Tot in anul 1852 s-a inaugurat hotelul Europa. In 1856 se numeste un medic oficial al bailor. Sezonul statiunilor incepea in mai si se termina in septembrie. In 1857 s-a instituit un inspectorat sanitar permanent pentru supravegherea activitatii balneare din cele doua statiuni si s-a impus o taxa de tratament pentru persoanele care stateau la bai mai mult de 4 zile. In 1858 au venit la tratament in Baile 1 Mai 1.887 de bolnavi. In 1870 se inaugureaza baia familiala placata cu marmura rosie. In anul 1885 s-a efectuat primul foraj modern si sonda Balint a debitat 17.000 mc/zi de apa termala la 49°C, fiind considerata sonda cu cel mai mare debit din Europa la acea data. Pe baza acestei sonde s-a realizat reteaua de distributie a apei termale din statiune, care a contribuit la dezvoltarea ulterioara a Bailor Felix.
Pana la primul razboi mondial in statiune s-au mai construit hoteluri, bazine, precum si piscina in aer liber. Dupa primul razboi mondial Baile Felix au fost arendate unui grup financiar britanic. Statiunea avea gara CFR, telefon si telegraf, iar ca divertisment: concerte de muzica de promenada, sala de billiard, biblioteca. In 1926 la Baile Felix s-au efectuat 11.760 de bai calde, iar in 1927 s-au efectuat 13.325. In timpul sezonului, opt perechi de trenuri faceau legatura intre Oradea si Baile Felix. Statiunea Baile Felix capata un caracter permanent, putandu-se efectua bai pe tot parcursul anului. Pana la cel de-al doilea razboi mondial in statiune nu s-au mai efectuat investitii. Razboiul a afectat cladirile si instalatiile balneare.
Dupa cel de-al doilea razboi, Baile Felix au fost reparate, au fost reinnoite instalatiile de tratament si s-au refacut sursele de apa termala. O perioada, Baile Felix au fost cunoscute sub denumirea Victoria 9 Mai. Dupa anul 1970 in statiune s-au construit zece hoteluri cu instalatii balneare, doua complexe balneare si un spital clinic de recuperare.