Localitati | Andreiesti | Harta Andreiesti
     Edificii religioase - Andreiesti |

Manastirea Frasinei

Manastirea FrasineiManastirea Frasinei cu hramurile Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul - biserica veche si Adormirea Maicii Domnului - biserica noua - este situata in localitatea Andreiesti, judetul Valcea.
Manastirea Frasinei are de fapt doua biserici.
Bisericii Manastirii Frasinei, zisa si Biserica Mare, cu hramul Adormirea Maicii Domnului ii corespunde un intreg ansamblu de cladiri, avand un aspect de cetate. A fost ridicata de episcopul Ramnicului, Sfantul Calinic de la Cernica (1860-1863).
Cealalta biserica, cu hramul Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul, este mult mai veche datand din anul 1710 cand este ridicata, in totalitate din lemn, de calugarii bulgari Ilarion si Stefan. Cativa ani mai tarziu (1762-1763) este construita o noua incinta din zid de catre Carstea Iovipali si Damian Iovipali, frati hagii din Ramnic, impreuna cu Nicolita Iovipali, fiul lui Carstea. Episcopul de Ramnic, Filaret, acorda binecuvantarea inaltarii noii constructii.
Acest lacas a fost inconjurat de un corp de chilii, dar care nu s-a mai pastrat pana in zilele noastre.
Urmeaza o perioada grea, deoarece razboiul ruso-turc (1787) duce la parasirea acestui asezamant de credinciosii care traiau aici. In anul 1848, calugirul Acache de la Cernica obtine acordul de la urmasul ctitorilor, Gheorghe Iovipali, sa reconditioneze fostul lacas ajuns aproape in ruina. Lucrarile de reamenajare cuprind inchiderea pridvorului si transformarea acestuia in pronaos, precum si refacerea chiliilor.
Episcopul Gherasim Sarafim al Romanului a efectuat ample lucrari de renovare dar si de construire a cladirilor partilor de sud si de rasarit ale bisericii (1910-1911) care ramasesera neterminate de catre Sfantul Calinic in anul 1888. Astfel, ia fiinta paraclisul cu hramul Sfintii Trei Ierarhi.