Localitati | Agapia Manastire | Harta Agapia Manastire
     Edificii religioase - Agapia Manastire |

Manastirea Agapia

Manastirea Agapia - Turnul clopotnita si de intrareManastirea Agapia denumita si Agapia Noua pentru a face diferentiere de Schitul Agapia Veche este o manastire ortodoxa de maici, situata pe valea paraului Agapia, la o distanţa de 9 km de orasul Targu Neamt.
Ea se afla amplasata în mijlocul unei paduri aflata la o distanta de 3 km de satul Agapia (judetul Neamt). Este una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, avand 300-400 maici, aflandu-se pe locul doi ca vietuitori dupa Manastirea Varatec.
Istoria Manastirii Agapia este strans legata de istoria Schitului Agapia Veche sau Agapia din deal. Denumirea de Agapia provine de la sihastrul Agapie care s-a nevoit în poiana unde se afla astazi Manastirea Agapia Veche. Deoarece drumul la manastirea din deal era greu accesibil, calugarii, dupa anul 1600, au construit o biserica mica din lemn. Manastirea noua a fost construita de hatmanul Gavriil Coci (fratele lui Vasile Lupu) si de sotia sa, Cneaghina Liliana.. Atat ctitorii, cat şi domnitorul au înzestrat manastirea cu mai multe moşii, mari sume de bani, carti de cult, broderii şi numeroase odoare sfinte.