Localitati | Adam | Harta Adam
     Edificii religioase - Adam |

Manastirea Adam

Manastirea Adam, cu hamurile “Izvorul Tamaduirii” - hramul mic si “Adormirea Maicii Domnului” - hramul mare, este situata in centrul localitatii Adam, pe un platou, numit “Aparatura”, pe locul unde odinioara se intindea vestitul codru al Hobanei, la o distanta de 29 de km de orasul Barlad si 40 de km de orasul Tecuci.
Accesul se face pe soseaua Barlad – Galati, dupa localitatea Balabanesti fiind un drum secundar la dreapta cu un indicator catre Adam, care duce la manastire.
Legenda manastirii Adam spune ca in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, un calugar, venit din partile rasaritene pe aceste meleaguri, aducea cu el o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. In codrul Gheanghei s-a intalnit cu un cioban care isi pastea turmele si ii propune acestuia sa ridice, in aceste locuri pustii, un schit.
Patruns de evlavie, ciobanul s-a hotarat sa ridice in 1559 o bisericuta din barne, cu hramul “Duminica Tuturor Sfintilor”. De jur imprejurul bisericii s-au construit cateva chilii, iar ciobanul calugarindu-se a devenit egumen si primul ctitor al schitului, ostenindu-se intru impodobirea lui. Cu timpul calugarii din schit isi intemeiaza o gospodarie cu livada, vite, stupina.
In urma luptelor de la Roscani dintre turci si oastea lui Ioan Voda cel Viteaz (1572-1574), in iunie 1574, schitul a devenit ruina. Doar cativa arbori din vechea livada au mai ramas. Icoana Maicii Domnului, considerata disparuta, a fost gasita intr-un stejar din gradina fostului schit. Afland aceasta veste, locuitorii au ridicat din nou bisericuta schitului, pe locul celei vechi, punand in ea Sfanta Icoana.
In anii 1629-1630 capitanul Adam Movila, impreuna cu fiii sai Costea, Dabija, Movila si Vasile, descendenti din familia aprodului Purice, fost capitan in oastea lui Stefan cel Mare, au vizitat tinuturile acestea si povestindu-li-se despre schit si despre icoana Maicii Domnului facatoare de minuni au hotarat zideasca o noua biserica pe locul unde aceasta a fost gasita, mai exact in locul numit “fagetu lui Gheorghe”.
Biserica zidita din piatra si caramida, ctitoria familiei Adam Movila, va fi sfintita la 14 octombrie 1653 (7161), in timpul domnitorilor Moldovei Vasile Lupu (1634-1653) si Gheorghe Stefan (1653-1656), sub pastorirea Episcopului Anastasie al Romanului (1644-1658).
Odata cu sfintirea bisericii, a fost ridicata din biserica vechiului schit Sfanta Icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni si asezata cu mare evlavie in noua biserica.
Biserica schitului din vale a servit mult timp oamenilor din satul Adam, dupa ce calugarii au ridicat biserica noua.
In anul 1740 monahii din manastirea Adam erau in majoritatea lor romani, dar mai erau si rusi, veniti de la schitul Rusu din apropiere.
Dupa anul 1695, cand manastirea Adam a fost inchinata manastirii Sfanta Ecaterina din Sinai au venit la Adam si calugari greci.
In perioada 1826-1835, calugarii au ridicat din barne de stejar si fag chilii cu cerdac in jurul Bisericii.
In anul 1760 biserica a fost consolidata de Costea Adam, fiul capitanului Adam Movila si de familia egumenului Iorest ca urmare a distrugerilor produse de cutremurul din 1738.
Alt cutremur puternic, cel din 14 octombrie 1802 a provocat grave avarii manastirii. De repararea si consolidarea manastirii s-a ocupat monahul Metodie Gagiu, viitor egumen al manastirii. Lucrarile de consolidare au fost finalizate abia la 8 iulie 1813.
La inceputul anului 1820, manastirea lui Adam a fost transformata in manastire de maici. O parte din calugarii vietuitori au fost trimisi la manastirea Neamt, ceilalti au plecat la alte manastiri si schituri.
In locul lor au venit maici de la manastirile Agapia, Varatic si schitul Zimbru, precum si din alte parti.
Prin anoforala trimisa de catre Mitropolitul Venimanin Costache (1808-1842), Episcopul Meletie Lefter al Romanului (1826-1844), precum si Episcopul Sofronie Miclescu al Husilor (1826-1852), la data de 28 martie 1826 domnitorului Ion Sandu Sturdza Voievod (1822-1828) se propune a transformarea manastirii Floresti in manastire de maici. Se solicita ca la Floresti sa se aduca maici de la Varatec si Agapia. In anul 1826, in locul maicilor de la Varatec si Agapia, sunt trimise maicile de la Adam, iar la Adam sosesc calugarii de la Floresti.
Dupa zece ani maicile revin la Adam, in fruntea obstei aflandu-se stareta schimonahia Xenia Cuza.
Odata cu secularizarea averilor manastiresti (1864), conform ordinului Ministerului Cultelor din Moldova, au fost trimise la Adam si maicile de la schitul Zimbru.
Intre anii 1869-1870 s-a facut o reparatie amanuntita la biserica, fiind refacuta partial pictura de catre pictorul I. Musceleanu.
In perioada 1835-1959 manastirea Adam a avut obste de maici. In decursul acestor ani, staretele alese din familii nobile, o vor transforma intr-o manastire bogata atat din punct de vedere material cat si duhovnicesc, devenind cea mai cautata manastire din zona.
Printre ctitorii manastirii Adam se numara si arhimandritul Epifanie, vietuitor la locurile sfinte, care, in anul 1857 doneaza manastirii “o cutie de sidef acoperita cu capac de argint”, avand inauntru particele din moastele a 14 sfinti si un engolpion poleit cu aur.
La 14 octombrie 1940 manastirea este lovita de un nou cutremur puternic. S-a prabusit turla mare a bisericii, peretii s-au crapat foarte tare incat ploua in biserica. Chiliile au fost si ele afectate, iar slujbele se faceau intr-o chilie mai mare.
In perioada 1943-1945 au fost facute studii si lucrari de consolidare si reparare a bisericii in urma cutremurului din 1940.
La 15 august 1946, cu ocazia hramului manastirii, a avut loc resfintirea bisericii de catre Episcopul Grigorie Leu (1940-1949).
Alte reparatii s-au mai facut in anul 1957 conform dispozitiilor Comisiei monumentelor istorice si cu aprobarea P.S. Chesarie Paunescu al Dunarii de Jos.
Biserica manastirii a fost avariata si la cutremurul din anul 1977, reparatiile facandu-se in perioada 1981-1984.
Dupa anul 1989, se reinfiinteaza manastirea staret fiind parintele Dionisie Morun in perioada 1991-1996.
Biserica manastirii avea un aspect de paragina, in locul chiliilor de odinioara ramasera doar fundatiile. Treptat, s-au construit noi chilii, iar biserica a fost refacuta.
In 1991 a fost readusa Icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, care se afla la manastirea Celic-Dere din Dobrogea.
In prioada 1996-1999 obstea de calugari a fost condusa de Protos. Teoctist Dobrin.
In septembrie 2001 Manastirea Adam redevine manastire de maici. De la manastirea Buciumeni soseste un grup de cinci vietuitoare in frunte cu actuala maica stareta Anastasia Cimbru, care au creat obstea de la Adam.
In aceasta perioada, s-au finalizat corpul de chilii, constructiile gospodariei anexe, s-a infiintat atelierul de tesatorie si broderie traditionala romaneasca.
Frumoasele tesaturi lucrate de maici au fost apreciate la diverse targuri si expozitii.
De asemeni, a fost organizat un mic atelier unde se picteaza icoane in stilul bizantin pe lemn si pe oua de strut.
Incepand cu anul 2003, biserica manastirii, declarata monument istoric, a intrat intr-un program general de consolidare sustinut de Ministerul Culturii si Cultelor. De asemenea, se lucreaza la un proiect ce priveste refacerea manastirii dupa vechiul plan.
Pentru crestinii care poposesc la manastire s-au amenajat doua camere de oaspeti.
Obstea manastirii este alcatuita din opt maici, conduse de catre maica stareta Anastasia Cimbru si de parintele Benedict Poghirca.