Localitati | TARGU NEAMT | Harta TARGU NEAMT
     Obiective istorice - TARGU NEAMT |

Cetatea Neamtului - Targu Neamt

Numele Cetatii Neamt se identifica cu istoria Moldovei. Aceasta cetate, care nu a fost cucerita niciodata, a avut o existenta zbuciumata in care a cunoscut glorie si decadere.
A fost inaltata de Petru I Musat intre anii 1382 si 1387 iar in anul 1395 de regele Ungariei-Sigismund a asediat-o dar fara succes.
A fost deseori atacata de ostile turcesti sau lesesti dar fara a fi cucerita.
In anul 1538 boierii au predat cetatea turcilor condusi de Soliman Magnificul.
In 1564, din ordinul lui Alexandru Lapusneanu se distruge cetatea, dandu-i-se foc.
Domnitorii Ieremia Movila (1595-1600, 1600-1601) si Vasile Lupu (1634-1653) refac ceea ce a fost distrus de inaintasul lor.
Vasile Lupu incearca sa protejeze noua constructie de un eventual atac al turcilor, creand aici o manastire.
In timpul domniei lui Dumitrascu Constantin, cetatea va fi din nou arsa din ordinul turcilor.
In anul 1710 aici s-a infiintat o inchisoare, iar opt ani mai tarziu Mihai Racovita distruge o parte din ziduri.
De atunci constructia s-a degradat mereu, ajutatata si de intemperiile naturale, fara a mai fi reconstruita vreodata.
Zidurile erau inalte de 12 m si groase de 3 m. fiind sustinute de contraforti puternici, iar in interior erau dublate de inca un sir de cladiri (in est, vest si sud). Din ordinul lui Stefan cel Mare zidurile au fost intarite din nou si au fost ingrosate.
Accesul in cetate se facea pe un pod de lemn sprijinit pe piloni de piatra lung si expus tirului aparatorilor cetatii. Ultima componenta a podului la intrarea in cetate era mobila si se ridica pe baza unui sistem de scripeti.
Cetatea Neamtului a ajuns o legenda, multi scriitori preamarind-o in scrierile lor.
In prezent cetatea a fost restaurata, restabilindu-i-se aspectul ei initial. Lucrarea de restaurare a folosit concepte si materiale moderne ceea ce vaduveste mult pretentia de autenticitate. De asemeni, multe din exponate sunt reproduceri ieftine ale unor obiecte din epoca medievala, micsorand vizibil valoarea colectiei muzeale. In schimb, muzeul prezinta pe larg intreg lantul defensiv al cetatilor moldovenesti, creand astfel vizitatorului o imagine de ansamblu a conceptului de aparare a Moldovei medievale.
Drumul pana la cetate este pitoresc, serpuitor si in panta, asa ca o vizita pana la cetate este si un prilej bun de drumetie.