Localitati | TARGOVISTE | Harta TARGOVISTE
     Obiective istorice - TARGOVISTE |

Curtea Domneasca de la Targoviste

Biserica Mare - Curtea domneasca TargovisteCurtea domneasca de la Targoviste
Primul document scris unde apare numele Curtii Domnesti de la Targoviste dateaza din anii 1417-1418, din timpul domnitorului Mihail I si al urmasului sau Mircea cel Batran. Prima constructie care data din acea vreme, avea dimensiuni modeste.
In anul 1415, Mircea cel Batran adauga si un lacas de cult (Biserica-paraclis sau Biserica Doamnei).
Epoca domnitorului Vlad Dracul (1437-1448) a adus multe imbunatatiri acestei Curti Domnesti: o casa mare domneasca, ridicata din piatra, cu biserica, fiind imprejmuita de un sant de aparare.
Vlad Tepes (1456-1462), urmasul sau, inalta faimosul turn de aparare- Chindia.
Ultima constructie care era ridicata in aceasta perioada o reprezinta Biserica Sfanta Vineri, aflata in partea de sud-est a Curtii Domnesti.
Intregul ansamblu rezidential cunoaste o noua perioada de construire si fortificatie, la sfarsitul secolului al XVI lea, incepand cu domnia lui Petru Cercel
In aceasta perioada se inalta: un nou palat, biserica mare a curtii, primul apeduct, fortificatii, iar in partea de est se amenajeaza frumoasele Gradini Domnesti.
Intre anii 1639-1654 sunt reparate casele domnesti, iar zidul de incinta este dublat. In plus, se construieste si Baia Turceasca si Casa Balasa-Azilul, ridicata de sotia lui Constantin Serban (1656).
Domnitorul Constantin Brancoveanu, intre anii 1694-1714, restaureaza toate cladirile existente, adaugand in exteriorul curtii si Foisorul din Piatra, iar in sudul gradinilor inalta Casele iazagiului si coconilor. Biserica cea mare este pictata in intregime de renumiti zugravi ai epocii.
Dupa uciderea de catre turci a a domnitorului Constantin Brancoveanu (1714), Curtea Domneasca este parasita in favoarea Bucurestiului, intrand intr-un con de umbra. Constructiile se degradeaza progresiv, ajungand la stare de ruina.
Lucrari ample de restaurare se reiau in secolul al XIX lea, intre 1847 si 1852, cand printul Gheorghe Bibescu restaureaza Turnul Chindiei. Din ordinul Comisiei Monumentelor Istorice se renoveaza Biserica Mare (1907-1910) iar mai apoi intreaga parte de nord-est a ansamblului cultural, lucrarile fiind conduse de Virgil Draghiceanu. Insa cele mai importante lucrari de renovare au loc intre anii 1960 si 1977, cuprinzand toate cladirile Curtii Domnesti.
Ansamblul curtii domnesti de la Targoviste reprezinta o importanta pagina de istorie a istoriei medievale a Tarii Romanesti, fiind un reper turistic ce nu trebuie ocolit .