Localitati | Probota (Dolhasca) | Harta Probota (Dolhasca)
     Edificii religioase - Probota (Dolhasca) |

Manastirea Probota

Manastirea ProbotaManastirea Probota este situata in localitatea Probota, judetul Suceava.
Numele acestui lacas se traduce prin fratie, desigur, a slujitorilor bisericii, fapt demonstrat si prin vestigiile primelor edificii care au existat aici: o bisericuta din lemn (1398) si alta din piatra (in jurul anului 1440) ale carei urme se mai vad.
Acest edificiu, ridicat de domnitorul Petru Rares, urmeaza arhitectura clasica a epocii secolului al XVI-lea, cu turla deasupra naosului, pridvor inchis de inalte ferestre gotice cu chenare din piatra cioplita, abside poligonale marcate de arcade oarbe si ocnite. Se pot observa elementele specifice arhitecturii moldovenesti, care sunt bine conservate, ce fac din aceasta manastire una dintre putinele constructii care mai exista din acea perioada. Zidurile incintei impresioneaza datorita grosimii de 6 m, alaturi de turnurile patrate.
Pictura realizata in anul 1532 a fost refacuta Aceasta impresioneaza in primul rand prin imaginile cu teme canonice neobisnuite, unice in zona Moldovei. Piesa de rezistenta o constituie tabloul votiv, realizata dupa modele intalnite frecvent in Occident dar nu si in aceasta parte a lumii rasaritene.
Pictura exterioara a fost realizata in acelasi an ca si cea interioara, in 1532. Chiar daca a suferit unele transformari in timp, totusi se pot observa trasaturile specifice bisericilor din nordul Moldovei, fiind inscrisa in catalogul Patrimoniului Mondial iar lucrarile de restaurare se realizeaza sub egida UNESCO.
Mai exista inca un element unicat, care se adauga la toate celelalte si anume cele 21 de pietre tombale epigrafe, realizate intre 1464-1640, caracterizate de o mare varietate de motive, de la cele decorative geometrice pana la cele accentuat vegetale. Toate aceste piese au constituit o adevarata inovatie pentru epoca secolului al XVI-lea.
Manastirea reprezinta un adevarat unicat nu doar prin constructia cladirii sau pictura sa ci si prin valorile pe care le adaposteste: piese de istorie si arta veche, rezultate in urma sapaturilor arheologice, tesaturi din secolele XVI-XVII, obiecte de cult, vesminte (secolul al XVIII-lea).