Localitati | Pelisor | Harta Pelisor
     Obiective istorice - Pelisor |

Biserica fortificata Pelisor

Imagine cu biserica fortificata PelisorPrima mentiune documentara a localitatii dateaza din 1357, satul fiind posesiunea greavilor din Altana, apoi catre sfarsitul veacului sa apartina Scaunului Nocrich.
Biserica fortificata din Pelisor dateaza din secolul al XV lea si a fost construita ca o biserica sala, fara turn de vest, cu un cor format dintr-o singura travee patrata si portaluri pe laturile de vest si sud. La exterior nava are doua contraforturi la colturile fatadei de vest, unul corespondent arcului triumfal pe latura sudica, iar corul are sase contraforturi. Nava este acoperita cu un planseu, corul are o bolta in cruce si absida o bolta cu penetratii. Pe latura de nord a navei sunt doua ferestre, pe cea sudica trei, iar in cor sapte ferestre in arc frant. Pe laturile de nord si vest ale navei sunt construite balcoane de lemn. Probabil ca odata cu ridicare bisericii se ridica si zidurile curtinei ce urmeaza traseul promontoriului pe care este asezat ansamblul, astfel incat la sud, nord si vest traseul zidurilor este aproximativ liniar, pentru ca in est acesta sa descrie un arc de cerc. La interior pe toate laturile se pastreaza drumul de straja prevazut cu ambrazuri. Incinta are doua turnuri in colturile de nord-vest si sud-vest si un turn – clopotnita de poarta pe latura sudica. Acesta are la parter o intrare in bolta prevazuta cu o hersa si la ultimul nivel o galerie de paianta pe console de lemn.
In secolul al XVII lea se ridica o a doua incinta ingusta pe latura de vest. Zidurile acesteia au o inaltime de 10 metri, drum de straja si alternativ musarabii si ambrazuri.
Orga baroca amplasata in tribuna de vest dateaza din 1796, fiind mutata in 1998 in biserica evanghelica din Bucuresti.