Localitati | Dezrobiti | Harta Dezrobiti
     Edificii religioase - Dezrobiti |

Manastirea dintr-un lemn

Manastirea dintr-un lemn - bisericuta dintr-un lemnManastirea dintr-un lemn cu hramul Nasterea Maicii Domnului - este situata in localitatea Dezrobiti, judetul Valcea. Manastirea dintr-un lemn, potrivit unei legende, a fost construita dintr-un singur stejar, motiv pentru care poarta si acest nume. In jurul acestui lacas au crescut cinci stejari seculari care dau un farmec aparte locului;
Asezamantul si-a inceput existenta in primele decenii ale secolului al XVI-lea. Intreaga sa istorie este legata de legende care ii sporesc aura de mister.
Prima marturie scrisa despre acest lacas a apartinut diaconului Paul de Alep care il insotea pe Patriarhul Macarie al Antiohiei in calatoriile acestuia prin Tarile Romanesti (1653-1658). Acesta descrie legenda conform careia un calugar ar fi gasit o icoana a Maicii Domnului in scorbura unui stejar secular. In acel moment el ar fi auzit o voce ce l-ar fi indemnat sa zideasca o manastire din trunchiul acelui copac;
Prima atestare intr-un document apare la 20 aprilie 1635. Un alt document de la 27 noiembrie 1640 aminteste numele lui Matei Basarab care a zidit manastirea «de isnoava deā€™ntemei». Pentru a intari cele spuse in acest document si pisania bisericii de zid, aflata deasupra intrarii principale, vorbeste despre ctitoria lui Matei Basarab. Si aceasta pisanie dateaza din 1715, fiind redactata sub indemnul lui Stefan Cantacuzino (1714-1716). Ctitoria apartinand domnitorului Matei Basarab a fost sustinuta si de Dionisie, Eclesiarhul Mitropoliei de Bucuresti intr-un document semnat de acesta in 1804. Despre aceeasi ctitorie a lui Matei Basarab vorbeste si pomelnicul scris de Gheorghe Gherontie de la Hurezi, document in original, aflat in colectia manastirii (1845).
Legenda construirii manastirii apare si in scrierile Mitropolitului Ungrovlahiei, Neofit Cretanul (29 iulie 1745): «Un cioban cu numele Radu, in timpul lui Alexandru Voda (1568-1577), a visat Icoana Maicii Domnului despre care aminteste Paul de Alep si, taind stejarul in care a fost gasita icoana, a facut din lemnul lui o bisericuta, numita din aceasta pricina «Dintr-un Lemn».
Dupa 20 de ani de la ridicarea bisericii din piatra, Paul de Alep viziteaza din nou manastirea scriind ca aceasta este ctitoria unui mare spatar si boier contemporan cu Matei Basarab.
La cele descrise de Paul de Alep si in baza unor documente mai recente, Radu Creteanu il atesta ca fiind «autorul celei de a doua etape constructive a Manastirii Dintr-un Lemn, a complexului edificiilor din piatra din care face parte si biserica din zid, nu poate fi altul decat insusi Preda Brancoveanu, fost mare spatar si mare culcer, mare vornic, viitor ban».
In jurul legendei ctitorului acestui lacas s-au tesut nenumarate ipoteze, ceea ce deruteaza pe oricine incearca sa afle povestea adevarata. Insa este posibil ca la zidirea lacasului sa fi participat domnitorul Matei Basarab, cat si marele boier Preda Brancoveanu, tabloul ctitorilor din pronaosul bisericii din piatra sustinand aceasta ipoteza.
Acest asezamant plin de mister imbie calatorul sa-i calce pragul pentru a incerca sa-i descifreze tainele ascunse.