Delta Dunarii | Harta Delta Dunarii
     Asezare geografica - Delta Dunarii |

Delta Dunarii - Asezare geografica

Delta Dunarii - Asezare geografica:
Delta Dunarii, a doua unitate deltaica din Europa, dupa cea Volgai, este cea mai tanara regiune geografica a Romaniei, care se dezvolta sub ochii nostri, sub actiunea Dunarii si a Marii Negre.
Dupa cei 2860 km lungime, trecand prin opt tari (Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Serbia, Romania, Bulgaria, Ucraina) si patru capitale (Viena, Bratislava, Budabesta si Belgrad), inainte de varsare in Marea Neagra, (cu circa 70 km), construieste de mai bine de 100000 de ani Delta Dunarii.
Reprezinta cel mai compact areal stuficol din lume. Stuful formeaza imense insule de plaur, cu adancimi intre 0,6-2 m, consolidate de sedimentele depuse de Delta Dunarii, avand un rol important impotriva aluvionarii ghiolurilor, a reducerii sarurilor minerale din saraturile mai mici de la suprafata solului. Acest tinut dozat diferentiat din apa (brate, garle, canale, lacuri) si din grinduri fluviale si fluviomaritime reprezinta loc de hrana si adapost pentru numeroasele specii de pasari si pesti care traiesc in acest mediu acvatic, dar si pentru vertebratele din tinuturile paduroase.
Acest golf ocupat de apele marii este situat intre doua unitati de relief: Campia Bugeacului in nord (pe teritoriul Ucrainei) si Dealurile Tulcii, in sud, prelungiri ale Muntilor Macinului. In partea de est, apele Marii Negre acopera o platforma continentala, lata de 180-200 km, care coboara lent pana la 200 m adancime.
Suprafata totala a Deltei Dunarii este de 4.152 km2 din care pe teritoriul Romaniei sunt 3.446 km2 (82% din suprafata totala). Intre bratele Dunarii, Chilia si respectiv Sulina cu Sfantu Gheorghe, suprafata deltei propriu-zisa este de 2.541 km2. Datele privind suprafata deltei variaza si sunt mai mari, prin faptul ca au inclus si complexul Razim-Sinoe (5.800 km2 sau 5.640 km2).