Localitati | CAMPULUNG | Harta CAMPULUNG
     Edificii religioase - CAMPULUNG |

Manastirea Negru Voda

Asezata la marginea orasului Campulung Muscel, pe strada Negru Voda nr 64, pe drumul european ce leaga Brasovul de Pitesti, manastirea este un important centru monastic, istoric si cultural al vechii Curti Domnesti a Basarabilor.
Dupa traditie, manastirea Negru Voda a fost ctitorita in anul 1215 de Radu Negru Voievod, fiind apoi rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru Basarab.
Dupa zidirile din veacul al XIV-lea si modificarile suferite in secolul urmator, Biserica Negru Voda s-a surpat in 1628, din
cauza unui cutremur puternic. Matei Basarab o reconstruieste in 1635 pe aceeasi temelie si cu pietrele ctitoriei initiale si astfel va ramane pana in 1827, cand arhiereul Filaret Beldiman, cu ajutorul domnitorului Grigorie Ghica, o reface pentru a treia oara si o tarnoseste in 1832.
Actualul complex monastic cuprinde turnul clopotnita, paraclisul domnesc, casa domneasca si anexa acesteia, casa egumeneasa, biserica bolnita si chiliile. Turnul clopotnita, cel mai inalt din tara Romaneasca, are 35 de metri inaltime. Gangul boltit pastreaza si astazi masivele porti din stejar mentionand anul 1749.
Casa domneasca a lui Matei Basarab a fost ridicata in secolul al XVII-lea, constituind locul unde a functionat si prima tiparnita din tara Romaneasca. Aici a fost tiparita in anul 1642 prima carte in limba romana – „Invataturi peste toate zilele“. Casa egumeneasca a fost ridicata in trei etape, intre secolele XVII-XVIII, ultima data fiind modificata in stil
brancovenesc. In 1987 a fost restaurata prin purtarea de grija a patriarhului Iustin Moisescu.
In extremitatea estica a curtii domnesti se afla biserica bolnita, ridicata in anul 1714 de descendentii familiei brancovenesti. Biserica manastirii Negru Voda este necropola domneasca si pastreaza documentul epigrafic cel mai insemnat din tara, cea mai veche lespede de mormant voievodal, scrisa in limba slavona, apartinand lui Nicolae Alexandru Basarab. De asemenea, adaposteste o frumoasa pictura realizata de Gheorghe Tattarascu.
Manastirea Negru Voda a fost desfiintata in 1959 de catre comunisti si reinfiintata in 1989 prin purtarea de grija a Prea Sfintitului Calinic Episcop de Arges si Muscel. Manastirea are sapte monahi si staret pe Parintele Serafim Caiea.