Localitati | Bran | Harta Bran
     Obiective istorice - Bran |

Castelul Bran

Castelul Bran - unul dintre cele mai frumoasa castele romanesti.Castelul Bran este asezat intr-o zona pitoreasca, la poalele Muntilor Bucegi, cu vedere spre Muntii Piatra Craiului, la intrarea in culoarul Rucar-Bran.
Acesta a fost ridicat ca o cetate feudala de brasoveni, fapt consemnat intr-o diploma a regelui Ludovic I din 19.11.1377.
De-a lungul timpului castelul a fost locuit de Mircea cel Batran, intre anii 1412-1418 si Iancu de Hunedoara care a efectuat si lucrari de consolidare si fortificatii.
In perioada 1498-mijlocul secolului al XVIII lea castelul a intrat sub stapanirea orasului Brasov, fiind condus de doi castelani alesi de Senatul orasului. Rolul militar al cetatii feudale s-a redus foarte mult, functionand aici un punct vamal.
In secolul al XIX lea castelul a fost ocupat de un regiment austriac, care a redat castelul orasului Brasov in 1886, iar mai apoi a ajuns sub indrumarea Ocolului silvic de judet in 1920.
Perioada cea mai importanta a castelului a constituit-o cei 27 de ani cat a fost locuit de familia regala.
O perioada de inflorire a constituit-o timpul cat s-a aflat in posesia printesei Ileana timp de sapte ani. Administratorul castelului a continuat sa fie pana in 1941 generalul Eugen Zwiedeneck, fost maestru la curtea reginei Maria. Apoi functia sa a fost preluata de Carol Guttman, fostul administrator al palatului Balcic.
Castelul Bran reprezinta cel mai vechi castel regal din Romania, datand din evul mediu.
Castelul Bran a fost singurul palat medieval preferat de unii membri ai familiei regale ca resedinta de vara, in special de regina Maria si printesa Ileana.
In mod nemeritat, de numele Castelui Bran incearca sa se lege numele contelui Dracula.
In parcul castelului se afla un muzeu etnografic al Zonei Branului.
In prezent castelul este in proprietate privata.
Este una din cele mai importante atractii din Romania, dar care din pacate este invadata de micii comercianti care promoveaza kitsch-ul in imediata vecinatate a castelului.