Manastiri si schituri din Romania



Manastirea Dobrovat

Unul din locurile de suflet pe care le descoperi, departe de zgomotul urbelor si al zonelor turistice foarte frecventate, ascunsa printre padurile batrane ale Barnovei, este manastirea Dobrovat, ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare, construita in 1503. Atat manastirea cat si locurile care o inconjoara au un farmec aparte, astfel ca revii cu placere si bucurie de fiecare data.

Manastirea Negru Voda

Asezata la marginea orasului Campulung Muscel, pe strada Negru Voda nr 64, pe drumul european ce leaga Brasovul de Pitesti, manastirea este un important centru monastic, istoric si cultural al vechii Curti Domnesti a Basarabilor.
Dupa traditie, manastirea Negru Voda a fost ctitorita in anul 1215 de Radu Negru Voievod, fiind apoi rezidita de Basarab I si fiul sau, Nicolae Alexandru Basarab.
Dupa zidirile din veacul al XIV-lea si modificarile suferite in secolul urmator, Biserica Neg citeste...

Manastirea Floresti

Manastirea Floresti este situata la 38 km nord de municipiul Barlad si 30 de km de municipiul Vaslui, la baza dealurilor Poienestilor, la intalnirea valcelelor Lunca si Humaria, intre dealurile Micesti, Cobotoaiei si Poienesti. Terenul manastirii este strabatut de paraul Simila, care are ca afluent la dreapta paraul Humaria.
Biserica manastirii are hramul Sfantul Prooroc Ilie Tezviteanul, care se sarbatoreste pe data de 20 iulie.
Traditia spune ca manastirea s-a numit Floresti de l citeste...

Manastirea Adam

Manastirea Adam, cu hamurile “Izvorul Tamaduirii” - hramul mic si “Adormirea Maicii Domnului” - hramul mare, este situata in centrul localitatii Adam, pe un platou, numit “Aparatura”, pe locul unde odinioara se intindea vestitul codru al Hobanei, la o distanta de 29 de km de orasul Barlad si 40 de km de orasul Tecuci.
Accesul se face pe soseaua Barlad – Galati, dupa localitatea Balabanesti fiind un drum secundar la dreapta cu un indicator catre Adam, care duce la manastire citeste...

Manastirea Cetatuia

Manastirea Cetatuia, ctitoria domnitorului Gheorghe Duca, monument reprezentativ pentru era feudala din Moldova secolului al XVII-lea. Intregul complex de la arta feudala de la Manastirea Cetatuia, a fost construit intre anii 1668-1672. Cel care a proiectat si a condus lucrarile intregului complex monastic de aici, a fost arhitectul Grigore Cornescul. Manastirea a fost inconjurata cu ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, cu turn de intrare monumentala si patru turnuri de colt p citeste...

Manastirea Slatina

Manastirea Slatina este unica construcţie ridicata de la temelie la porunca domnitorului Alexandru Lapusneanu, devenind cea mai reprezentativa opera de arhitectura de la mijlocul secolului al XVI lea.
Lucrarile au inceput in anul 1554 conform cronicilor, iar in 1558 a fost sfintita biserica manastirii. Lucrarile la manastire au continuat pana la sfarsitul domniei lui Alexandru Lapusneanu, care se va calugari aici catre sfarsitul vieţii si isi va gasi gasi odihna de veci.

Schitul Sihla

Schitul Sihla, este situat in sud estul Muntilor Stanisoarei, pe Obcina Sihlei, zona cunoscuta local si sub denumirea de Muntii Sihlei. Aici se afla pestera si chilia unde a sihastrit circa 40 de ani Sfanta Cuvioasa Teodora de la Sihla, apoi au vietuit Cuviosul Elefterie, Cuviosul Pavel Sihastrul, Sfantul Ioan cel Minunat Episcopul Kievului si Parintele Cleopa. De asemeni, aici se afla casuta marelui duhovnic Parintele Paisie Olaru de la Sihla.
Prezenta pustnicilor la Sihla este situata citeste...

Manastirea Agapia

Manastirea Agapia denumita si Agapia Noua pentru a face diferentiere de Schitul Agapia Veche este o manastire ortodoxa de maici, situata pe valea paraului Agapia, la o distanţa de 9 km de orasul Targu Neamt.
Ea se afla amplasata în mijlocul unei paduri aflata la o distanta de 3 km de satul Agapia (judetul Neamt). Este una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, avand 300-400 maici, aflandu-se pe locul doi ca vietuitori dupa Manastirea Varatec.
Istoria M citeste...

Manastirea Putna

Manastirea Putna, prima ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, a fost zidita la 10 iulie 1466, constructia bisericii terminandu-se in 1469. Manastirea a fost ridicata in urma victoriei obtinuta de marele domn dupa cucerirea cetatii Chilia, iar sfintirea ei, dupa victoria obtinuta impotriva tatarilor, in 20 august 1470 la Lipinti, langa Nistru.
Voievodul i-a acordat o atentie sporita fiind planuita de la inceput ca necropola domneasca.
Astazi aceasta este si muzeu monaha citeste...

Manastirea Humorului

Manastirea Humorului isi are inceputul in vremea lui Alexandru cel Bun, cand in anul 1415, vornicul Oana ridica prima manastire, ascunsa intre codri. Stefan cel Mare a inzestrat biserica cu obiecte prestioase si manuscrise, dintre care se mai pastreaza si Tetraevangheliarul (1473). În vremea lui Petru Rareş, şi Humorul este cuprins în campania de restaurari. In 1535, o echipa de patru mesteri zugravi a executat decorarea noii biserici, devenind astfel unul din cele citeste...

Manastirea Varatec

Manastirea Varatec a fost infiintata intre anii 1781-1785 prin truda maicii starete Olimpiada (fiica unui preot din Iasi), la sfatul renumitului staret Paisie Velicikovski dela manastirea Neamt, si cu binecuvantarea Mitropolitului Gavriil Calimachi. In 1844 s-a zidit in forma actuala, biserica Sfantului Ioan Botezatorul, pe locul altei biserici din lemn care fusese ridicata in 1817, ca lacas de cimitir. O importanta deosebita o constituie atelierul infiintat la initiativa si cu sprijinul Reginei citeste...

Manastirea Ramet

Manastirea Ramet este unul dintre cele mai vechi aşezaminte calugareşti din Transilvania. Situata pe valea Geoagiului, in sudul Carpatilor Apuseni, manastirea Ramet l-a impresionat pe Nicolae Iorga prin simplitatea asezamantului si salbaticia locurilor greu accesibile. Nicolae Iorga arata ca manastirea Ramet a fost ctitorita de calugari singuratici, deoarece numirea "rameti" nu inseamna altceva decat "eremiti", adica pustnici. De-a lungul timpului, biserica citeste...

Manastirea Bogdana din Radauti

Biserica Sfantul Nicolae (Bogdana) din Radauti Radauti, judetul Suceava a fost ridicata in jurul anului 1360, fiind ctitorita de Bogdan I, primul voievod al statului romanesc independent Moldova si constituie o dovada a dezvoltarii religiei ortodoxe in aceasta regiune.
In vremea lui Alexandru Lapusneanu (1559) au avut loc importante lucrari de extindere a constructiei, prin adaugarea pridvorului inchis si inlocuirea ancadramentelor din piatra ale ferestrelor. Tot in aceasta perioada apare citeste...

Manastirea Celic Dere

Manastirea Celic–Dere cu hramul Adormirea Maicii Domnului este situata in localitatea Telita, judetul Tulcea. Primul lucru care atrage atentia la acest lacas este denumirea Celic-Dere - nume turcesc care inseamna parau de otel, pentru ca aici s-au gasit arme din epoci indepartate.
Ctitorii acestui lacas au fost calugari romani si rusi (1841-1844).
In anul 1901 s-a ridicat actuala biserica avand doua nivele, construita pe un plan treflat. Subsolul sau biserica de jos, cu hramul I citeste...

Manastirea Cozia

Manastirea Cozia cu hramul Sfanta Treime este situata in statiunea Calimanesti-Caciulata, judetul Valcea. Aceasta s-a numit la inceput Manastirea Nucet, abia mai tarziu primind actualul nume, dupa muntele aflat in imprejurimi.
Manastirea a fost ridicata la indemnul domnitorului Mircea cel Batran, de mesteri din Moravia, avand ca model bisericile sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare (1387-1391). A fost sfintita inainte de a fi terminata, la data de 18 mai 1388.
In pronaos se citeste...

Manastirea dintr-un lemn

Manastirea dintr-un lemn cu hramul Nasterea Maicii Domnului - este situata in localitatea Dezrobiti, judetul Valcea. Manastirea dintr-un lemn, potrivit unei legende, a fost construita dintr-un singur stejar, motiv pentru care poarta si acest nume. In jurul acestui lacas au crescut cinci stejari seculari care dau un farmec aparte locului;
Asezamantul si-a inceput existenta in primele decenii ale secolului al XVI-lea. Intreaga sa istorie este legata de legende care ii sporesc aura de mister citeste...

Manastirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna cu hramul Pogorarea Sfantului Duh, este situata in Mitocul Dragomirnei judetul Suceava. Aceasta se afla intr-un loc incarcat de istorie, la 12 km de fosta Cetate de Scaun a Moldovei–Suceava, in mijlocul codrilor de stejari. Aici si-a inceput existenta acest lacas, in primele trei decenii ale secolului al XVII-lea.
Povestea manastirii incepe in anul 1602 cand s-a ridicat numai o biserica de dimensiuni modeste, care exista acum in cimitirul complexului monahal. Bise citeste...

Manastirea Arnota

Manastirea Arnota cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil este situata in localitatea Bistrita, judetul Valcea. Aceasta si-a inceput existenta in anul 1633, fiind zidita de Matei Basarab pe temelia unei biserici mai vechi. Lacasul de cult este situat pe o terasa inalta a muntelui Buila, la o altitudine de 840 m, si la 37 km de Ramnicu Valcea, aproape de Manastirea Bistrita. Legenda spune ca domnitorul a zidit manastirea aici deoarece inainte de a ajunge la tron, gasise scapare in aceste l citeste...

Manastirea Frasinei

Manastirea Frasinei cu hramurile Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul - biserica veche si Adormirea Maicii Domnului - biserica noua - este situata in localitatea Andreiesti, judetul Valcea.
Manastirea Frasinei are de fapt doua biserici.
Bisericii Manastirii Frasinei, zisa si Biserica Mare, cu hramul Adormirea Maicii Domnului ii corespunde un intreg ansamblu de cladiri, avand un aspect de cetate. A fost ridicata de episcopul Ramnicului, Sfantul Calinic de la Cernica (1860-1863).
citeste...

Manastirea Govora

Manastirea Govora cu hramul Adormirea Maicii Domnului este situata in localitatea Scarisoara, judetul Valcea. Manastirea de maici Govora este amplasata la poalele dealului Cosul Mare, la 6 km de Baile Govora si la 18 km de Ramnicu Valcea, pe fosta mosie Hinta.
Este una dintre cele mai vechi asezaminte din tara, datand din secolele XIV-XV, sub domnia lui Vlad Dracul. Numele sau provine dintr-o limba foarte veche, limba slavona "gavariti" si inseamna "a vorbi, a spune", citeste...

Manastirea Hurezi

Manastirea Hurezi cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena este situata in orasul Horezu, judetul Valcea. Denumirea manastirii provine de la cantecul huhurezilor, pasari de noapte care traiesc in preajma lacasului si "umpleau singuratatea de bocete...".
Ctitoria cea mai mareata a domnitorului Constantin Brancoveanu (1688-1714) a fost ridicata chiar la inceputul suirii sale pe tronul Tarii Romanesti, dupa cum reiese din pisanie despre intemeierea asezamantului:"intr-a citeste...

Manastirea Patrauti

Manastirea Patrauti este situata in satul Patrauti, judetul Suceava. Ctitorita de catre domnitorul Stefan cel Mare in anul 1487, fiind cea mai mica dintre lacasurile ridicate de domnitor si singurul asezamant pentru calugarite. Cum descriu si documentele vremii, aici erau ingrijiti ostasii raniti in razboi.
Cladirea este construita dupa un plan triconc, cu turla pe naos, ancadramente si portale gotice, fatade decorate sub cornisa cu frize ceramice.
Pictura este originala, descriind citeste...

Manastirea Bistrita - Valcea

Manastirea Bistrita cu hramul Adormirea Maicii Domnului este situata in localitatea Bistrita, judetul Valcea. Inceputurile manastirii dateaza din 1490 cand boierii Craiovenesti au ridicat sfantul lacas, manastirea Bistrita, unul dintre cele mai vechi edificii religioase valcene. Pisania il descrie drept ctitor pe banul Barbu Craiovenescu, la 16 martie 1494. Acesta a adus de la Constantinopol moastele Sfantului Grigorie Decapolitul (780-842 d.Hr), aparatorul dreptei credinte impotriva ereziei ico citeste...

Manastirea Turnu

Manastirea Turnu cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului se afla in orasul Calimanesti, judetul Valcea. Manastirea Turnu este situata intr-o zona pitoreasca de munte, la poalele masivului Cozia, nu departe de apele Oltului, la 2 km de Manastirea Cozia. Aceasta regiune este presarata cu numeroase sihastrii sapate in stanca, din care unele se mai pastreaza si in prezent.
Accesul la manastire a fost destul de dificil timp de multe secole, in trecut. Din partea sudica se ajungea numa citeste...

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici este asezata in Defileul Jiului, la 32 km departare de Targu-Jiu si 25 km de Petrosani. Manastirea reprezinta cea mai mare obste de calugari din aceasta regiune.
Lacasul a fost ctitorit de Sfantul Nicodim cel Sfintit de la Tismana (secolul al XV-lea). Acesta traia intr-o pestera, pe Valea Jiului, „la Surduc”, langa Manastirea Lainici. In urma marii invazii a catolicizarii care a cuprins Transilvania intre 1750-1765, din ordinul reginei Imperiului Austro-Ungar, peste citeste...

Manastirea Neamt

Manastirea Neamt cu hramul Inaltarea Domnului si Sfantul mare Mucenic Gheorghe - paraclisul din latura sudica, Adormirea Maicii Domnului-paraclisul din nord-vest, Buna Vestire - paraclisul din clopotnita, Sfantul Ioan Bogoslov - bolnita din cimitir - este situata in satul Manastirea Neamt, judetul Neamt.
Temelia actualei constructii ar fi constituit-o un schit vechi, din lemn, realizat de calugarul Nicodim, dupa cum spune traditia. Pe locul acestuia, domnitorul Petru Musat (1375–1391) a citeste...

Manastirea Probota

Manastirea Probota este situata in localitatea Probota, judetul Suceava.
Numele acestui lacas se traduce prin fratie, desigur, a slujitorilor bisericii, fapt demonstrat si prin vestigiile primelor edificii care au existat aici: o bisericuta din lemn (1398) si alta din piatra (in jurul anului 1440) ale carei urme se mai vad.
Acest edificiu, ridicat de domnitorul Petru Rares, urmeaza arhitectura clasica a epocii secolului al XVI-lea, cu turla deasupra naosului, pridvor inchis de ina citeste...

Manastirea Sihastria

Manastirea Sihastria este situata in comuna Vanatori, judetul Neamt. In amonte de valea Secu se afla manastirea Sihastria, datand din anul 1650, care s-a imbogatit cu o constructie noua, datorata episcopului Ghedeon al Romanului (1734).
Pana in anul 1734 era doar o mica asezare pustniceasca anonima, cunoscuta sub numele de “Sihastria lui Atanasie”, fondatorul ei. Dupa aceasta data schitul se innoieste si devine dependent de marile manastiri din apropiere Neamtu si Secu, ca loc de nevo citeste...

Manastirea Secu

Manastirea Secu cu hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul se afla in comuna Vanatori–Neamt, judetul Neamt.
Documentele din a doua jumatate a secolului al XVI-lea, vorbesc despre un schit de calugari, sub numele de Schitul Zosin, care a aparut inaintea construirii bisericii, pe la 1560. Ulterior a fost ridicata si noua cladire de catre marele vornic Nestor Ureche, tatal cronicarului Grigore Ureche (1602).
In cazul manastirii de la Secu, vorbim de mai multe cladiri care citeste...

Manastirea Tazlau

Manastirea Tazlau cu hramul Nasterea Maicii Domnului se afla in localitatea Tazlau, judetul Neamt.
Ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare, actualul lacas este construit pe temelia unuia mai vechi, dupa cum arata documentele vremii.
Pisania de deasupra usii de la intrare ne atesta ctitorii, realizata intre anii 1496-1497.
Manastirea cunoaste o istorie zbuciumata, cu perioade de dezvoltare, dar si de decadere, mai ales in momentul atacarii manastirii la navalirea cetelor sec citeste...

Manastirea Visina

Manastirea Visina cu hramul Sfanta Treime este situata in Bumbesti-Jiu, judetul Gorj, la iesirea din Defileul Jiului. Acest asezamant reprezinta unul dintre cele mai vechi lacase de cult ortodox din tara noastra, datand cel putin de la sfarsitul veacului al XIV-lea si inceputul celui de-al XV-lea. Numele asezamantului Visina este scris in documentul lui Neagoe Basarab din 14 decembrie 1514, care pomeneste pe primul egumen cunoscut al manastirii, Grigorie. Acest document vorbeste si despre granit citeste...

Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus

Manastirea Brancoveanu cu hramul Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii este situata in localitatea Sambata de Sus, judetul Brasov.
Dupa cum arata si numele, Manastirea Brancoveanu se leaga de vestita familie a domnitorului Constantin Brancoveanu. Lacasul a fost considerat ctitoria lui Preda Brancoveanu, pe temelia unui asezamant de sihastri. Constantin Brancoveanu, in ultimii ani ai secolului al XVII-lea, a ridicat o biserica de zid in locul celei vechi de lemn. Viata monahala d citeste...

Schitul Ostrov

Schitul Ostrov cu hramul Nasterea Maicii Domnului este situat langa lacul de acumulare al hidrocentralei Calimanesti pe raul Olt, judetul Valcea. Povestea acestui asezamant incepe undeva in jurul anului 1520, cand Neagoe Basarab si sotia sa, Doamna Despina, zidesc aceasta bisericuta. De numele acestui lacas se leaga atat numele Doamnei Despina care s-a calugarit aici, cat si mama lui Mihai Viteazul, cunoscute sub numele de Platonida, respectiv Teofana.
Istoria acestui schit a cunoscut si citeste...

Schitul Pahomie

Schitul Pahomie cu hramul Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, este situat in statiunea Baile Olanesti, judetul Valcea.
Asezamantul se afla intr-o zona pitoresca, de munte, departe de lumea aglomerata, intr-un cadru natural pitoresc care te imbie la liniste si rugaciune. Ctitorul asezamantului are o origine intens discutata, despre care nu se stie cu exactitate. Multi au spus ca Pahomie, cel care a dat numele schitului ar fi fost monah, si impreuna cu Sava Haiducul, in anul 1520, ar fi intem citeste...