Biserici si catedrale din Romania



Biserica Taierea Capului Sfantul Ioan Botezatorul - Vaslui

A fost ctitoria lui Stefan cel Mare, fiind ridicata in 1490, ca paraclis al curtii domnesti. A fost refacuta in anul 1820 de Maria Cantacuzino, sotia marelui logofat Costachi Ghica, proprietarul targului Vaslui.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Baia

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Baia a fost ctitorita de Domnitorul Petru Rares in anul 1530. Orasul Baia a fost in perioada medievala un centru important al Moldovei. Aici domnitorul Stefan cel Mare a construit Biserica Alba in anul 1467, dupa batalia de la Baia.

Biserica Alba - Baia

Biserica Alba cu hramul Sfantul Gheorghe a fost construită de Stefan cel Mare dupa batalia de la Baia din anul 1467, in care ostile domnitorului au invins ostile unguresti conduse de Matei Corvin. Biserica Albă din Baia a fost restaurata de către Comisiunea Monumentelor Istorice între anii 1907-1914.

Catedrala armeano catolica - Dumbraveni

Pentru dezvoltarea comertului in Transilvania, au fost adusi colonisti armeni in Gherla si Dumbraveni. Prima mentiune documentara a lor a fost in 1671.
Constructia catedralei armeano catolice cu hramul “Sfanta Elisabeta” a inceput in anul 1766, de mesterii Chindea Francisc si Ibeslach Anton, durand aproximativ 17 ani. Interiorul catedralei are sapte altare pictate in stil neoclasic italian, altarul principal fiind inchinat Sfintei Elisabeta.
Este cea mai mare catedrala armeano citeste...

Biserica Sfantul Nicolae - Targu Ocna

Biserica Sfantul Nicolae din Targu Ocna, ctitorita in perioada 1568 – 1572 este apoi refacuta si transformata in anii 1768 si 1883. Arhitectura ei seamana cu cea a bisericilor Golia si Curelari din Iasi. Langa Biserica Sfantul Nicolae se afla cimitirul eroilor, strajuit de doua tunuri, in care odihnesc 69 de eroi cazuti in luptele de la Cosna si Ciresoaia, din vara anului 1917.

Biserica Colt - Rau de Mori

Biserica Colt, ctitorita in secolul al XIV-lea de familia Candestilor, este o constructie din zid de piatra, cu o grosime de 1,20 metri, in forma de nava cu altar si naos. Biserica a fost construita cu specificul bisericilor din zona Hategului: acoperis piramidal al turnului din piatra, contraforturi si arce din piatra fatuita. Turnul de deasupra altarului are forma patrata, cu o terminatie piramidala acoperita cu piatra. Turnul, care a folosit ca turn de aparare, a avut in interior trei camere. citeste...

Biserica reformata Santamarie Orlea

Biserica Santamarie Orlea, construita intre anii 1270 si 1280, este alcatuita dintr-o nava dreptunghiulara tavanita, cu turn decrosat pe fatada vestica, tribuna de lemn pe stalpi de zid la vest si un altar dreptunghiular boltit in cruce pe nervuri.
Biserica din Santamarie Orlea a fost construita in stil romanic tarziu, pentru a deservi o comunitate de colonisti catolici din apropierea Hategului, apoi pana in 1555 ea a apartinut crestinilor ortodocsi care au si pictat-o in stil bizantin. < citeste...

Biserica Sfantul Ioan din Piatra Neamt

Biserica Sfantul Ioan din Piatra Neamt, ridicata pe o vatra dacica, a fost paraclis al Curtii Domnesti a lui Stefan cel Mare acum 500 de ani.
Biserica a fost construita intre anii 1497-1498, in acelasi timp cu lacasurile de la Neamt si Tazlau.
Edificiul a fost ridicat conform unui plan dreptunghiular, cu fatade care impresioneaza printr-o ornamentatie bogata in ceramica policroma. Ancadramentele constituie dovezi ale influentei stilului gotic.
Turnul-clopotnita de alaturi, r citeste...